Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore prikazalo nove sposobnosti

"Sve što smo izveli danas, vazduhoplovci mogu da radi i noću, uz specijalizovanu opremu za osmatranje u tim uslovima", istakao je komandant Vazduhoplovstva, potpukovnik Bojan Popadić

11070 pregleda 12 komentar(a)
Foto: MOD/Filip Rakonjac
Foto: MOD/Filip Rakonjac

Vojska Crne Gore razvojem novih sposobnosti može da rješava najkomplikovanije izazove, a kapaciteti koje imamo nisu samo naši, već cijele države, zbog čega je u kriznim situacijama važna i koordinacija sa ostalim institucijama, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazerević, nakon prikaza sposobnosti koje je Vazduhoplovstvo VCG izvelo u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, vazduhoplovci i specijalizovani spasioci, uz saradnju sa kolegama iz kopnenenih snaga, demonstrirali su po prvi put helikopterski transport minobacačkog odjeljenje, ali i posade i olupine srušene letjelice.

Prikazano je i pozicioniranje snajperista, gašenje požara, medicinska evakuacija, evakuacija civila i druge sposobnosti.

"Sve što smo izveli danas, vazduhoplovci mogu da radi i noću, uz specijalizovanu opremu za osmatranje u tim uslovima", istakao je komandant Vazduhoplovstva, potpukovnik Bojan Popadić.

On je kazao da su zahvaljujući novim sposobnostima koje su razvijene njegova jedinica i spasioci Vojske Crne Gore samo ove godine imali desetak uspješnih akcija spašavanja u izuzetno kompleksnim uslovima, što je i dalje samo dio zadataka koje vrše za bezbjednost građana.

Iz Ministarstva odbrane navode da je današnji prikaz kruna obuke vazduhoplovaca i specijalizovanih spasilaca Vojske Crne Gore u oblasti traganja i spašavanja, koju vode pripadnici Oružanih snaga Austrije.

Ambasador Austrije, Karl Miler, kazao je da su zajedničke obuke bile ogroman uspjeh, kao i da u narednom periodu treba jačati koordinaciju svih državnih institucija uključenih u akcije traganja i spašavanja.

Sedmorici spasilaca VCG uručeni su i sertifikati, a načelnik Generalštaba je posebnu zahvalnost iskazao austrijskom pukovniku Berndu Rotu, koji duže od deceniju sarađuje sa Vojskom Crne Gore.

Prikazu su prisustvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Crvenog krsta, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Aerodroma Crne Gore i diplomatski predstavnici Austrije, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

Bonus video: