Turci čekaju da se raskusuraju sa Carevićem

Gradnja kula od po 15 i 16 spratova na jedinoj preostaloj slobodnoj parceli uz samu obalu još ne počinje. Zabrana izvođenja radova van snage je od 1. oktobra, ali parcela od 8.500 kvadrata nije čak ni očišćena

30067 pregleda 18 komentar(a)
Ograda na pojedinim mjestima porušena, Foto: Vuk Lajović
Ograda na pojedinim mjestima porušena, Foto: Vuk Lajović

Gradnja na jedinoj preostaloj slobodnoj parceli uz samu obalu, atraktivnoj lokaciji ispred hala Jadranskog sajma na samo 20 metara od Slovenske plaže, još ne počinje.

Podgorička kompanija “Mia investments”, koja okuplja turske investitore, iako je još uoči ljetnje sezone postavila tablu te najavila gradnju prve od dvije kule od 15 spratova, još nije uvela građevinske mašine.

Zabrana izvođenja građevinskih radova za ekskluzivni dio Budve, onaj uz samo obalu, van snage je od 1. oktobra, pa se očekivalo i da će započeti barem pripremni radovi.

Ipak, parcela od 8.500 kvadrata nije ni očišćena, a ograda koja je postavljena prije par godina na pojedinim mjestima je i porušena. Ništa ne sluti da bi tu mogla da započne gradnja velikog hotela sa apartmanima za tržište - dvije kule od 15 i 16 spratova.

Kako je “Vijestima” rečeno, ključni problem što turski investitori ne kreću u gradnju, jeste čekanje rješenja problema koji vlasnik parcele, firma “Safiro beach resort”, ima sa novosadskom kompanijom “Carinvest RS” u vlasništvu porodice bivšeg gradonačelnika Budve Marka Carevića.

Gradnji se protivi i Opština Budva, odnosno Sekretarijat za zaštitu imovine, koji je pred Upravnim sudom osporio rješenje glavnog državnog arhitekte. Direktorat kojim je do skoro rukovodio glavni državni arhitekta Mirko Žižić poništio je rješenje glavne budvaske arhitektice iz novembra 2019. te u martu ove godine dao saglasnost na idejno rješenje za kompleks kula.

Turska firma i “Safiro beach resort” su u avgustu 2018. zaključile ugovor o zajedničkoj gradnji. Na parcelu od 8.500 metara kvadratnih hipoteku je u aprilu stavila novosadska firma Carevićevog sina, nakon što je preuzela milionska kreditna zaduženja “Safiro beach resorta”. Tada dolazi i do “sukoba” dviju kompanije.

”Proces prijave gradnje za projekat traje više od tri i po godine. Predali smo Idejno rješenje u avgusta 2018. godine, a konačnu dozvolu dobili tek u martu 2022. godine. U tom procesu smo nailazili na mnoge probleme koji su nam ukazali da ovakvo postupanje predstavlja niz nepravilnosti koje nas nedvosmisleno upućuju na mogućnost da se radi o namjernim manipulacijama koje za cilj imaju da realizaciju ovog projekta dovedu u pitanje. Nakon problematike sa dobijanjem dozvola za gradnju, nailazimo na još jedno u nizu pokušaja nepoštovanja zakona, sa ciljem nezakonitog oduzimanja naše imovine, na način što nam se onemogućava da izmirimo obaveze po osnovu kredita i potpuno nezakonito oduzme investicija od preko 100 miliona eura sa već uloženih preko 44 miliona eura, za svega 3,6 miliona eura od strane pravnog lica povezanog sa predsjednikom Opštine Markom Carevićem”, naveli su nedavno iz kompanije “ Safiro beach”.

Oni su kazali da je kredit koji je “Safiro Beach Resort” imao kod Eurobanke samo 10 dana prije konačne potvrde saglasnosti zagradnju kupio “Carinvest RS” doo Novi Sad.

”Već 4. aprila “Safiro” prima obavještenje o dospjelosti duga za naplatu od “Carinvest RS” koje izmiruje u potpunosti 14. 4. 2022. kada nastaje problem. “Carinvest” nezadovoljan transakcijom kojom za svega 40 dana zarađuje sumu od oko 700.000 eura, ne prihvata isplatu duga i nalaže svojoj banci u Srbiji da vrati sredstva “Safiru”. Od tada počinje pravni proces gdje “Safiro” u Privrednom sudu u Novom Sadu stavlja novac na sudski depozit, a u Privrednom sudu u Crnoj Gori podnosi predlog za privremenu mjeru (zabranu da “Carinvest” raspolaže hipotekom). “Carinvest” je u međuvremenu pokušao da krene u proces prodaje imovine i pored činjenice da je “Safiro” uplatio potreban iznos za zatvaranje dospjelog duga. Mi smo kao investitor preduzeli sve neophodne korake da zaštitimo svoju poziciju, obraćajući se Vladi i ambasadi Velike Britanije. Iskreno se nadamo da Vladini organi kao i organi pravosuđa mogu u što kraćem roku donijeti zakonom propisane odluke kako bi u ovom slučaju mi kao investitori bili u mogućnosti da nastavimo našu investiciju i ne izgubimo još jednu građevinsku sezonu, a Budva što prije dobila novi luksuzni hotel od 5*. U protivnom, ukoliko budemo uskraćeni za svoja prava, bićemo primorani da tužimo državu za izgubljenu dobit”, naveli su iz firma “Safiro Beach Resort”.

Bonus video: