Radović: Izostaju sistemska rješenja za problem beskućništva

Važno je planirati u pravcu obezbjeđivanja skloništa za beskućnike, koja bi funkcionisala u svim gradovima i pružila osnovne uslove za dostojanstven život, kažu iz Juventasa

2249 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori beskućništvo još nije tema o kojoj se dovoljno govori, i izostaju sistemska rješenja za taj problem, smatra koordinatorka rada odjeljenja u okviru Programa direktne asistencije u nevladinoj organizaciji Juventas, Marija Radović.

Ona je poručila da je, prvenstveno, važno planirati u pravcu obezbjeđivanja skloništa za beskućnike, koja bi funkcionisala u svim gradovima i pružila osnovne uslove za dostojanstven život.

“Nakon prioritetnih intervencija treba obezbijediti dodatnu podršku u cilju unapređenja kvaliteta života”, kazala je Radović agenciji MINA.

To, kako je rekla, i jeste jedan od osnovnih ciljeva socijalne i dječje zaštite u skladu sa važećim zakonom.

“Svakako, još beskućništvo nije tema o kojoj se dovoljno govori u Crnoj Gori i izostaju sistemska rješenja”, ocijenila je Radović.

Kako je navela, pored licence za pružanje usluge savjetovanja, Juventas je u martu ove godine dobio i licencu za pružanje usluge podrška za život u zajednici – svratište.

Radović je dodala da su u pitanju licence koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja izdaje rješenjem pružaocima usluga u oblasti socijalne i dječje zaštite.

Ona je kazala da je usluga svratišta, koju pruža Juventas, prilagođena potrebama zajednica u riziku od socijalne isključenosti, kojima inače pružaju direktnu podršku kroz njihov Program direktne asistencije.

Usluga, kako je rekla, uključuje obezbjeđivanje besplatnog obroka i uslugu tuširanja i održavanja lične higijene.

“Takođe, obuhvata obavezu da se obezbijede svi materijalni uslovi za pružanje usluge, i da to bude siguran podržavajući prostor sa nultom tolerancijom na diskriminaciju po bilo kom osnovu”, navela je Radović.

Ona je kazala da je to jedan od važnijih pristupa u radu njihove organizacije.

“Pored toga, posredujemo u nabavci odjeće i obuće za korisnike i njihovu djecu, i pružamo podršku u procesu obezbjeđivanja usluga podrške za život u zajednici i savjetovanje kod nadležnog centra za socijalni rad”, dodala je Radović.

Kako je rekla, iako je licenca izdata u martu, još nijesu pružili licenciranu uslugu svratišta korisniku koji je upućen od centra za socijalnu rad.

“Dodatni razlog za ovo je što smo do sada imali mogućnost da putem projektne aktivnosti našim klijentima, koji su u stanju socijalne potrebe, obezbjeđujemo besplatan ručak ili pakete hrane na nedeljnom nivou”, kazala je Radović.

To, kako je rekla, nije zahtjevalo bilo kakvu posebnu proceduru i dokumentaciju.

“Očekujemo da ćemo u narednom periodu pružiti i prvu uslugu u skladu sa procedurama i pod uslovima koje licenca podrazumijeva”, navela je Radović.

Ona je naglasila da je ta usluga dostupna građanima sa cijele teritorije Crne Gore ukoliko se nalaze u Podgorici, gdje je njihov Dnevni centar, a po rješenju nadležnog centra za socijalni rad.

“Jedan od glavnih razloga za licenciranje ove usluge i stavljanje fokusa na podršku osobama koje su beskućnici, je to što smo svjedoci da veliki broj osoba kojima pružamo direktnu podršku nemaju riješeno stambeno pitanje i često su bez bilo kakve vrste smještaja, što povlači sa sobom dodatne izazove i teškoće”, rekla je Radović.

Ona je navela da je, prema Programu pružanja usluge, svratište namijenjeno odraslim i starim osobama koje koriste drogu, a koje su beskućnici, kao i odraslima i starima koji su bila na izdržavanju kazne zatvora, a koji su beskućnici.

Svratište je, kako je kazala Radović, namijenjeno i odraslim osobama koje pružaju seksualne usluge, a koje su beskućnici, kao i LGBTIQ osobama koje su beskućnici.

Ona je navela da je ta ulsuga namijenjena mladima u riziku od socijalne isključenosti i posebno vulnerabilnim kategorijama.

"Kao što su mladi koji koriste drogu, LGBTIQ osobe, osobe koje su bile na izdržavanju zatvorske kazne, osobe koje se bave pružanjem seksualnih usluga, a koje su usljed kriznih okolnosti u porodici privremeno ili stalno ostale bez porodičnog smještaja, odnosno mjesta za život”, navela je Radović.

Kako je rekla, prema Programu pružanja usluge, svratište je namijenjeno i drugim odraslim i starim osobama kojima je, usljed posebnih okolnosti i socijalnog rizika, potreban odgovarajući oblik socijalne zaštite.

Radović je dodala da je svratište namijenjeno i trudnicama bez porodične podrške i odgovarajućih uslova, mjesta za život.

“Kao i samohranim roditeljima sa djecom, bez porodične podrške i odgovarajućih uslova, mjesta za život, a koji koriste droge ili se bave pružanjem seksualnih usluga ili su bile na izdržavanju kazne zatvora ili su LGBTIQ osobe”, navela je Radović.

Bonus video: