Obezbijeđeni paketi namirnica za 50 ugroženih porodica

"I ove godine ista je želja svih nas – da stopa siromaštva bude što manja u narednom periodu, a mi ćemo se truditi da gladnih ne bude“, poručila je Konstantina Vojinović iz NVO „Izvor života“, organizacije koja je 2019. godine u Nikšiću otvorila Narodnu kuhinju

5013 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Povodom 17. oktobra, Međunarodog dana borbe protiv siromaštva, koji se obilježava kako bi se skrenula pažnja na rastući problem siromaštva u cijelom svijetu, Narodna kuhinja iz Nikšića će podijeliti 30 paketa namirnica za najugroženije porodice iz grada pod Trebjesom i 20 za porodice iz Podgorice i Bara. Donacije su obezbijedili crnogorska porodica iz Berlina, koja je poznata po humanosti i dobročinstvu, ali i po želji da ostane anonimna, kao i mladi iz dijaspore.

„Cijela prošla sedmica bila je u znaku podrške najugroženijima i veoma smo zahvalni svima na pomoći. I ove godine ista je želja svih nas – da stopa siromaštva bude što manja u narednom periodu, a mi ćemo se truditi da gladnih ne bude“, poručila je Konstantina Vojinović iz NVO „Izvor života“, organizacije koja je 2019. godine u Nikšiću otvorila Narodnu kuhinju.

Iako bi željeli da potrebe za narodnim kuhinjama u Crnoj Gori budu sve manje, sudeći prema zvaničnim podacima, to se nažalost neće brzo dogoditi. Prema podacima Uprave za statistiku (Monstat) u riziku od siromaštva se nalazi 22,6 odsto građana, što je oko 140.000, a prema zvaničnim podacima neki vid socijalne pomoći prima oko 50.000 građana. Vojinović ističe da im je drago, imajući u vidu tešku situciju u državi, da ih donatori ne zaboravljaju, jer zahvaljujući njima oni mogu da opstanu i da obezbjede obrok i pakete namirnica najugroženijem stanovništvu.

„Pomoć nam je, kao i uvijek, uputila MI 'Goranović', anonomni penzioner koji svake godine od dana otvaranja kuhinje, na ovaj dan donira pola svoje penzije, obezbjedili smo krompir za naredni period, kompanije 'Agromont' nas snabdjeva jajima, 'Red Comerc' voćem i povrće. Tu je još nekoliko kompanija koje insistiraju na anonimnosti“, kazala je Vojinović.

Prema njenim riječima, kompanije koja ih pomažu su iz Nikšića, Cetinja, Podgorice, Bara i Herceg Novog.

„Obišli su nas učenici osnovnih škola 'Milija Nikčević' i 'Ratko Žarić' što pokazuje da su djeca u našem gradu od nastavnika i roditelja jako motivisana da budu humani.. Anonimni donator nam je uplatio 500 eura za struju. Nadamo se da će Elektroprivreda Crne Gore obratiti malo više pažnje na problem snabdijevanja električnom strujom registrovanih narodnih kuhinja u Crnoj Gori i istima pomoći na godišnjem nivou nekom skromnom donacijom koja bi za sve narodne kuhinje bila velika“, poručila je Vojinović.

Prema njenim riječima, Narodna kuhinja je od otvaranja do danas spremila oko 370 hiljada obroka.

Bonus video: