Statis pita Vladu šta može da gradi

Parcela od gotovo 7.500 kvadrata u Upravi za nekretnine se vodi kao voćnjak, a na njoj se nalazi parking hotela, teniski tereni i pomoćni objekat
0 komentar(a)
Maestral, Foto: Vuk Lajović
Maestral, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.09.2017. 18:58h

Kompanija “Hit Montenegro”, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da joj izda urbanističko-tehničke uslove u vezi sa tim šta može da gradi na velikoj neizgrađenoj parceli od gotovo 7.500 kvadrata zemlje u okviru hotelskog kompleksa “Maestral” u Pržnu.

Riječ je o parceli koja se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi kao voćnjak, a na kojoj se nalazi parking hotela i teniski tereni i manji pomoćni objekat.

Riječ je o zemljišnom kompleksu uz samu plažu, od ulaza u Pržno do „Maestrala”, koji je na samoj pjeni od mora

Kupovinom hoteskog kompleksa „Maestral“ grčki biznismen Petros Statis osim što je postao gazda najekskluzivnijeg dijela crnogorske obale, od Pržna do Svetog Stefana, dobio je u vlasništvu i jednu od najatraktvnijh neizgrađenih parcela u ovom malom primorskom mjestu.

Riječ je o zemljišnom kompleksu uz samu plažu, od ulaza u Pržno do „Maestrala”, u uskom pojasu, koji je na samoj pjeni od mora jedini ostao neizgrađen u praktično betoniranom Pržnu.

Prema važećem Detaljnom urbanističkom planu ”Pržno-Kamenovo-Podličak” vlasnik hotela može graditi isključivo četvorospratnu garažu, kao i manju hotelsku lamelu, sa prizemljem i jednim spratom, u kojoj bi bili luksuzni apartmani.

Planskim dokukumentom hotelski kompleks „Maestral“ nalazi se na jedinstvenoj urbanističkoj parceli 3, ukupne površine 23.173 kvadrata. Prvobitni hotel zauzimao je svega 5.000 kvadrata zemlje. Slovenački HIT, dok je Opština prije sedam godina radila pomenuti planski dokument, dobio je mogućnost da novim objektima zauzme još 2.500 kvadrata zemljišta, znači da hotel bude na ukupno 7.500 kvadrata zemlje.

Grčki biznismen Petros Statis , preko svoje firme Monte Rock iz Podgorice, postao je vlasnik 75,01 odsto kompanije HIT Montenegro u čijem sastavu je hotel “Maestral” u Pržnu i licence za kazino u tom hotelu.

Statisova kompanija je ovoga ljeta završila obimnu rekonstrukciju hotela. „Maestral“ je dobio prestižnu petu zvjezdicu i sada raspolaže sa 185 soba i 22 apartmana modernog i luksuznog dizajna sa najsavremenijom opremom. Monte Rock grupa, kako je saopšteno, u prethodne dvije godine uložila je 50 miliona eura u kupovinu i adaptaciju hotela “Maestral”.

Za proteklih 15 godina, od kada je “Maeastral” privatizovan, slovenački HIT u dva navrata je radio dogradnju, prvo kazina i kongresnog centra, da bi prije sedam godina napravio uz samu ulicu i novi depadans. Parcela gdje su teniski tereni ostala je neizgrađena. Mnogi su upravo ovu parcelu vidjeli kao mjesto gdje bi se mogli “desiti” neki novi apartmani za tražište, imajući u vidu atraktivnost lokacije.

Statis je sličnu mogućnost dobio u samom stoljetnom parku, na svega stotinjak metara od “Maestral” u kompleksu Miločer - Sveti Stefan, koji je dat na višedecenijsko gazdovanje ovom biznismenu, bliskom premijeru Milu Đukanoviću.

Njemu je dozvoljeno da umjesto starog hotela “Kraljičina plaža” izgradi novi, duplo veće kvadrature sa 60 soba, a tik uz hotel, i depadanasa sa 66 apartmana za tržište.

Bonus video: