Svakog ponedjeljka: Zajedničke priče iz četiri države o najvažnijim pitanjima

Osnovna ideja je da se čitaocima ponudi kompletna regionalna slika, sa svim sličnostima i razlikama, najvažnijih pitanja koja se prelamaju u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji

11277 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vijesti, sarajevsko Oslobođenje, zagrebački Večernji list i beogradski Danas objavljivaće svakog ponedjeljka zajedničke tekstove nastale u produkciji te četiri redakcije.

Osnovna ideja je da se čitaocima ponudi kompletna regionalna slika, sa svim sličnostima i razlikama, najvažnijih pitanja koja se prelamaju u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Novinari će obrađivati najaktuelnije teme koje su prisutne u praksi naših država i predstaviti načine pristupa, odnosa i rješavanja konkretnih problema u svakoj sredini.

„Uporedni podaci pomoći će da čitaoci, uvjereni smo, mnoge probleme, pojave, događaje, sagledaju u širem, regionalnom kontekstu i da kroz pregled prakse u regionu steknu pravi utisak o dometima, vrlinama ili manama ponuđenih rješenja u svojim sredinama.

"Nepokolebljivo vjerujem da su mediji bolji dio naših društava i našu saradnju doživljavam kao priliku da to i pokažemo. Potpuno sam sigurna da zajedničkim snagama možemo rasvijetliti boljke, ali i trasirati puteve rješenja. Za Bosnu i Hercegovinu to je posebno važno, s obzirom da je naša zemlja – htio to neko priznati ili ne – posebno osjetljiva na zbivanja u susjedstvu, a informacije iz prve ruke su uvijek najpoželjnije", ističe Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica sarajevskog Oslobođenja.

I u Večernjem listu smatraju veoma korisnom ovu ideju i vjeruju da se na taj način može doći do boljih rješenja.

"Danas zbilja nitko nema potrebe izmišljati toplu vodu, kao što političari u našim državama obožavaju činiti, za mnoga rješenja dovoljno bi bilo pogledati kako je susjed riješio problem i primijeniti već ono što dokazano funkcioniše. U biografiji jedne Angele Merkel fascinira da prvo što je učinila kada je postala premijerka jeste da je svog šefa ureda poslala nedjelju dana u ured britanskog kolege Gordona Brauna da vidi kako se uspješno vodi ured premijera, jer nigdje ne postoje uputstva za taj posao. Zato smo mi ovdje kao mediji da budemo ispravan primjer u našim državama i pokažemo što se dobro napravilo, a koje rješenje je loše, te nam je posebno drago što je Večernji list dio ove priče uz Danas, Oslobođenje i Vijesti", objašnjava Dario Markaš, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista.

Srdan Kosović, glavni i odgovorni urednik Vijesti, smatra da su sve zemlje bivše Jugoslavije dio sistema spojenih sudova.

"Krhke javne institucije osjetljive na različite uticaje su samo jedna od zajedničkih stvari.

„Ti uticaji, naročito oni najsnažniji svakako ne prepoznaju granice, a ova saradnja će pokazati i dokazati koliko su sudbine građana četiri države usko povezane i radujemo se što ćemo ponuditi novu perspektivu o brojnim pitanjima“, ističe Kosović.

Bonus video: