Najviše se putuje zbog PET skenera

Iz FZO su istakli da se na liječenje osiguranici najviše upućuju zbog transplantacija i urođenih anomalija kod djece. Uput za inostranstvo ove godine dobilo oko 1.500 pacijenata

23141 pregleda 13 komentar(a)
Još nije poznato kad će Crna Gora dobiti PET skener (ilustracija), Foto: Shutterstock
Još nije poznato kad će Crna Gora dobiti PET skener (ilustracija), Foto: Shutterstock

Na liječenje u Srbiju za devet mjeseci ove godine upućeno je 940 pacijenata, a u druge zemlje u inostranstvu 591.

To su “Vijestima” odgovorili iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO). Za dijagnostiku i liječenje crnogorskih osiguranika, prema podacima te ustanove, bolnice van Crne Gore fakturisale su oko pet miliona eura od početka godine do 5. oktobra.

Iz FZO, na čijem je čelu Vuk Kadić, odgovorili su da su na liječenje i dijagnostiku van države najčešće upućivani hemato-onkološki pacijenti.

”Najveći broj osiguranika šalje se na dijagnostiku PET skener (CT). Što se liječenja tiče, pacijenti se upućuju na transplantaciju koštane srži, djelimičnu transplantaciju jetre, transplantaciju rožnjače, transplantaciju bubrega, operacije urođenih srčanih anomalija kod djece…”, istakli su iz ove ustanove.

FZO upućuje van Crne Gore pacijente za čija oboljenja ne postoji adekvatno liječenje kod nas. Maligne bolesti su godinama najčešći razlog odlaska osiguranika o trošku FZO u inostranstvo, a najveći broj njih upućuje se u Srbiju.

Prema podacima iz prethodnih godina, najviše pacijenata koji odlaze na liječenje i dijagnostiku u Srbiju upućivano je u Klinički centar Srbije, zatim Dječju kliniku Tiršovu - Beograd, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, pa na Vojnu medicinsku akademiju, Institut za onkologiju i radiologiju…

Pacijenti se posljednjih godina sve češće upućuju na dijagnostiku i liječenje u Turskoj. Tako je, prema podacima, tokom 2019. godine iz Crne Gore upućeno 311 osiguranika, što je državu koštalo oko 1,4 miliona eura.

Pregledi PET skenerom, na koje su pacijenti i ove godine najviše upućivani, i dalje se ne mogu raditi u Crnoj Gori.

Nadležni su ranije saopštili da se godišnje u Tursku na ovu vrstu dijagnostike uputi oko 350 pacijenata, što zdravstveni sistem, odnosno građane, košta oko pola miliona eura. Crna Gora jedina u regionu nema PET skener, za razliku od Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Albanije.

Direktorica Kliničkog centra (KC) Ljiljana Radulović početkom 2021. godine najavila je da bi Crna Gora mogla da dobije PET skener, koji je zlatni standard za dijagnostiku pacijenata sa tumorima, do kraja 2023. godine.

Ona je tada kazala da se KC kandidovao za podršku kod Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) projekat “Unapređenje dijagnostike i tretmana pacijenata sa kancerom sa PET/CT sistemom”, za ciklus 2022-2023. godina.

Ona je pojasnila da je projekat planiran u dvije ili tri faze, zbog kompleksnosti, ali i potrebe formiranja adekvatnog prostora za smještaj uređaja u KC. Radulovićeva je odgovorila da prva faza, koja bi se sprovodila naredne dvije godine, obuhvata razvoj ljudskih resursa i stručno usavršavanje kadra KC, putem dužih posjeta referentnim zdravstvenim centrima u inostranstvu koji imaju PET/CT sistem.

“U ovoj fazi, projektom je predviđeno da dva ljekara specijalista nuklearne medicine, po jedan radiolog, radiofarmaceut, medicinski fizičar i dva strukovna radiološka tehničara u periodu od jedne do četiri godine borave u inostranstvu, kako bi stečena znanja bila primijenjena u radu sa PET/CT-om”, tvrdila Radulovićeva.

Instaliranje skenera i stavljanje u funkciju planirano je krajem 2023. godine.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić krajem prošlog mjeseca kazao je da je Vlada usvojila Predlog za rekonstrukciju Klinike za onkologiju, te da će u okviru nje da bude obezbijeđen i PET skener.

”Kada se završi rekonstrukcija Onkološke klinike, za koju smo pripremili uslove, nećemo morati da šaljemo pacijente u zemlje regiona i u Tursku za ova oboljenja”, istakao je Šćekić.

Prethodno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopšteno da Vlada, rebalansom budžeta, odustaje od izgradnje i rekonstrukcije 14 objekata u oblasti zdravstva. Između ostalog, ta nevladina organizacija tvrdila je da se odustalo od izgradnje Centra za PET sekener sa klinikom za hematologiju, za koji je bilo predviđeno skoro 330.000, a u rebalansu budžeta je ostalo svega 1.000 eura.

Bonus video: