Uprava Fakulteta za sport: Čelnici UCG se nisu miješali, niti uticali na izbor dekana

"Politika apsolutno nema nikakve veze sa bilo kojim aktivnostima fakulteta", navodi se u reagovanju

5447 pregleda 4 komentar(a)
Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Foto: Svetlana Mandić
Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Foto: Svetlana Mandić

Iz uprave Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću kazali su kako su sve procedure vezano za izbor dekana, saradnika u nastavi, izbora u akademska zvanja i ostale aktivnosti proteklih 15 mjeseci sprovođene u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima i aktima Univerziteta Crne Gore.

Ističu da se čelnici Univerziteta ni na koji način nisu miješali, niti uticali na izbor dekana.

Uprava fakulteta reagovala je nakon što je dio članova Vijeća te ustanove optužio čelnike UCG za nezakonit pritisak, kazavši da pojedinci sa Univerziteta direktno utiču na izbor dekana.

"Sa indignacijama odbacujemo sve navode koji su zlonamjerno plasirani od strane, kako ste naveli, profesora Duška Bjelice i potpisnika datog saopštenja, od kojih trojica i nijesu punopravni i aktuelni članovi Vijeća fakulteta.

"Izbori za dekana na našoj visokoškolskoj ustanovi su prvi put organizovani u demokratskim uslovima i atmosferi, a u prilogu tome govori činjenica da su za dekana na konkurs prijavu podnijela čak 3 kandidata, dok je u ranijem periodu to bio isključivo jedan. Politika apsolutno nema nikakve veze sa bilo kojim aktivnostima fakulteta i na taj način se po starom receptu pokušava skrenuti pažnja sa ostalih veoma važnih tema i mnogobrojnih nepočinstava koja su rađena u godinama iza nas, u akademskom i svakom drugom smislu", navodi se u reagovanju.

Kazali su da je, na sjednici Vijeća koje broji 17 članova, šest članova napustilo sjednicu, a da je preostalih 11 dalo jednoglasnu podršku da se za dekana fakulteta predloži prof. dr Rašid Hadžić, aktuelni vršilac funkcije dekana i to tajnim glasanjem.

"Sve procedure vezano za izbor dekana, saradnika u nastavi, izbora u akademska zvanja i ostale aktivnosti proteklih godinu i 3 mjeseca su sprovođene u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima i aktima UCG, o čemu kao dokaz svjedoče mnogobrojni nalazi prosvjetnih i radnih inspekcija, nalazi ombdusmana, sudskih presuda...

"Čelnici Univerziteta Crne Gore se ni na koji način nijesu miješali, niti uticali na izbor dekana, već su u skladu sa svojim ovlašćenjima i zakonskim okvirima bili podrška svim zaposlenim na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, kao organizacijonoj jedinici UCG, među kojima su i potpisnici navedenog saopštenja", dodaje se u reagovanju.

Iz uprave Fakulteta su kazali da se postavlje pitanje - kako je Marina Vukotić imala apsolutnu večinu prije sedam dana i na osnovu čega se plasiraju te tvrdnje, kada je glasanje sprovedeno 17. oktobra i to tajno.

"Razumijemo razloge za nezadovoljstvo par pojedinaca koji su ovu ustanovu doživljali i vodili kao svoju ličnu svojinu, nažalost tako se i ponašali decenijama, ali poručujemo da ćemo i dalje nastaviti da radimo u skladu sa zakonom, u interesu prije svega studenata, zbog kojih smo svi tu, pa onda i grada Nikšića i cijelog društva, a vrijeme koje je pred nama će dati odgovore na mnoga pitanja i dileme, ukoliko ih još uvijek ima kod manje upućenih", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: