Joanikije: Srpski narod se moli za patrijarha Kirila

"I daj Bože da Gospod usliši Vaše molitve, Vaša svetosti i da Vam Bog daruje snage i duhovne sile da sva ova teška iskušenja iznesete kao i Vaši veliki prethodnici“, istakao je mitropolit Joanikije

18187 pregleda 35 komentar(a)
Foto: Mitropolija crnogorsko primorska
Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

Patrijarh ruski Kiril poručio je da je potrebno sačuvati jedinstvo srpske i ruske crkve koje se zasniva na zajedništvu duhovnog života, svetih i istorije.

Patrijarh Kiril istakao je da je srpska crkva najbliža ruskoj po kulturi, duhovnoj tradiciji i odanosti jedinstvu pravoslavnih Slovena.

„Srbija nikada nije bila na strani neprijatelja Rusije, to je istorijska činjenica. Čak i sada, budući da ste u središtu Evrope, u teškoj ste situaciji“, naveo je patrijarh Kiril, koji je juče služio liturgiju u Patrijaršijsko-uspenjskom Sabornom hramu Moskovskog kremlja, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve, među kojima je bio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Kiril je pozdravio arhijereje SPC i poručio da su radosni jer zajedno sa njima u liturgiji učestvuju i mitropolit Joanikije i episkop pakračko-slavonski Jovan.

Mitropolit Joanikije je tom prilikom kazao da se arhijereji, sveštenstvo i "cijeli srpski narod" moli za patrijarha Kirila i za "cijelu Svetu Rus", navodi se na sajtu Mitropolije.

Sveti Rus je istorijsko-geografski termin koji se koristi za teritorije Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

"Da Gospod molitvama Presvete Bogorodice i svih svetih, a i našim molitvama pošalje blagodat, milost, da prosvijetli sve koji su najodgovorniji, umekša srca i da što prije počne dijalog, da se razgovara i bratski sa povjerenjem dođe do mira i kroz sva ova iskušenja projavi Božija milost i pravda, čovjekoljublje. I daj Bože da Gospod usliši Vaše molitve, Vaša svetosti i da Vam Bog daruje snage i duhovne sile da sva ova teška iskušenja iznesete kao i Vaši veliki prethodnici“, istakao je mitropolit Joanikije.

Arhijereji Srpske pravoslavne crkve doputovali su u Mosvku na poziv patrijarha Kirila radi učešća na Međunarodnom rusko-srpskom festivalu „Srpska utjeha ruskom srcu“ na Pravoslavnom humanitarnom univerzitetu Svetog Tihona.

Bonus video: