Abazović: Vjerujem da će romska populacija osjetiti boljitak

Premijer je na ministarskom sastanku o integraciji Roma rekao da se radi o ogromnoj zajednici koja, neopravdano, nije bila dovoljno integrisana

6414 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Diskriminacija i izolacija bilo koje zajednice krajnje su neprihvatljive i ne smiju nikada naći uporište ni u jednoj politici, poručio je premijer Dritan Abazović.

On je, na Trećem ministarskom sastanku o integraciji Roma, koji je organizovalo Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, rekao da se radi o ogromnoj zajednici koja, neopravdano, nije bila dovoljno integrisana.

Abazović je naveo da vjeruje da će romska populacija osjetiti boljitak.

On je kazao da zna da situacija nije idealna.

„Znam da nije jednostavno, da sa pravom možda postoji ljutnja da nije urađeno dovoljno u prethodnom periodu, ali sam siguran da je cilj zajednički, a to je da se na svakom narednom susretu konstatuje napredak“, rekao je Abazović.

On je poručio da se samo putem jednakosti može ostvariti zajednički cilj, a to je stvaranje funkcionalnog i građanskog društva.

Sa formalnosti, kako je istakao, mora se preći na suštinu.

ministarski sastanak
foto: Vlada Crne Gore

Abazović je kazao da građani romske populacije moraju da osjete da državni organi rad svoj posao.

„Bilo kakav vid diskriminacije, izolacije, getoizacije bilo koje zajednice je krajnje neprihvatljiv i ne treba nikad da nađe uporište u bilo kojoj politici“, naglasio je Abazović.

On je dodao da vjeruje „da idemo stazama uspjeha i da ćemo sa simboličke preći na suštinsku ravan“.

„Stvaranje građanskog društva je proces koji je pozitivan za sve države Zapadnog Balkana“, naveo je Abazović.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji se obratio video porukom, naveo je da je, u društvenom i ekonomskom kontekstu, važnije nego ikada zaštititi najranjiviju populaciju i osigurati da niko ne bude izostavljen.

“Angažman Roma i ostalih manjinskih zajednica u Crnoj Gori je od esencijalnog značaja. Učešće Roma u zajednici je prednost, a naša je dužnost da im osiguramo pristup kvalitetnom obrazovanju, na održiv način”, poručio je Varhelji.

On je kazao da Crna Gora u tom procesu može računati na podršku Evropske komisije (EK) koja, uz IPARD III projekat, ima mogućnost da podrži izgradnju neophodne infrastrukture.

Varhelji je rekao da će pitanje inkluzije Roma ostati visoko na agendi EK.

Državna ministarka za Evropu i klimu u ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, Ana Lurman, rekla je da pitanje diskriminacije Roma treba uskoro prevazići.

“Iz tog razloga, od krucijalnog je značaja da pitanje inkluzije Roma zauzme bitnije mjesto na agendi na nacionalnim, ali i internacionalnom nivou”, navela je Lurman u video poruci.

Kako je kazala, ostaje krucijalno da donosioci odluka i civilni sektor sarađuju, kako bi osigurali konkretan napredak u poboljšanju položaja Roma.

Bonus video: