Pokrenut disciplinski postupak protiv deset učenika nikšićke Gimnazije

Za sjutra zakazano odjeljensko vijeće koje će predložiti kazne, dok je za ponedjeljak zakazano Nastavničko vijeće

8584 pregleda 6 komentar(a)
Foto: GI 21. maj
Foto: GI 21. maj

Protiv deset učenika nikšićke Gimnazije „Stojan Cerović“ koji su učestvovali u incidentu koji se dogodio 3. oktobra pokrenut je disciplinski postupak. Toga dana, u jutarnjoj smjeni, oko 11,30 časova, učenici su se dobacivali i gađali klupama, stolicama i drugim predmetima.

„Sve smo uradili što je do nas. Začuđujuće je da su se ti učenici samoinicijativno javili. U ponedjeljak su me sačekali ispred kancelarije i priznali sve. Rekli su, da je to, navodno bila igra. Pozvali smo njihove roditelje i od učenika smo, u prisustvu roditelja, uzeli izjave“, kazao je „Vijestima“ direktor Gimnazije, Dušan Kilibarda.

Prema njegovim riječima, za sjutra je zakazano odjeljensko vijeće koje će predložiti kazne, dok je u ponedjeljak zakazano Nastavničko vijeće.

„Danas nam je bila inspekcija iz Ministarstva prosvjete i predložili su nam neke nove mjere i postupke koji su vrlo korisni i mogu nam pomoći da to takvih incidenata više ne dođe. Rekli su nam da uduplamo dežurstvo, tj, da više ne dežura jedan nego dva učenika, kao i da održimo edukativne časove kako bi učenicima skrenuli pažnju kako na vršnjačko nasilje, tako i na ponašanje koje ne doliči učenicima“, kazao je Kilibarda.

Kako je istakao, nikšićka Gimnazija je ustanova koja je poznata po izuzetnim učenicima i prosvjetnim radnicima, pa sumnja da su ovakvi incidenti namjerno izazvani kako bi se narušio ugled te vaspitno-obrazovne ustanove.

„To je sve izrežirano da se naruši ugled Gimnazije, jer takvi incidenti se ne dešavaju u drugim školama u Nikšiću. Dovoljno govori i to da ništa od inventara nije polomljeno, već je samo jedna klupa bila prevrnuta. A još su čitav slučaj tri učenice snimale i to je sve postavljeno na društvene mreže. Smatram da djecom neko manipuliše, da ima neki centar koji im naređuje šta da rade“, kazao je direktor nikšićke Gimnazije.

Građanska inicijativa „21.maj“ povodom pomenutog incidenta obratila se ministru prosvjete, Miomiru Vojinoviću, od koga su zatražili da "neodložno naloži analizu discipline učenika kao i da inicira primjerene vaspitne mjere koje će uključiti i dodatnu pažnju prema učenicima koji su skloni vandalizmu i nasilju“.

Bonus video: