Apel institucijama za zaštitu prava investitora

Kompanija K.D.P Promotion and Investments Limited, kao investitor koji razvija projekat Skočiđevojka u opštini Budva je po ko zna koji put primorana da uputi apel crnogorskoj javnosti i institucijama, kako bi zatražila pomoć da joj se zaštite zakonom omogućena prava.

17864 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KDP Promotion and Investments Limited
Foto: KDP Promotion and Investments Limited

Naime, investitor je upoznat sa navodom sa zvanične Instagram stranice Demokrata Budva da „rješenje o davanju saglasnosti za projekat Skočiđevojka je poništeno“.

Kako se i navodi u samoj objavi, državne institucije se nalaze pod uticajem i pritiskom od strane pojedinaca da djeluju protivno zakonu. Investitor nema potvrdu ovakve informacije od strane nadležne institucije, ali jako je bitno istaći da ukoliko su navodi tačni to bi nanijelo nenadoknadivu štetu investitoru, jer rješenje koje je donijelo Ministarstvo je ono koje je služilo kao osnova za sav dalji razvoj projekta.

Teško je povjerovati da se u zemlji u kojoj se promoviše samostalnost institucija i podrška investicijama na svakom koraku pokušava zaustaviti razvoj projekta koji se realizuje u potpunosti u skladu sa zakonom i rješenjima koja su donosila državne i opštinske institucije. Jedino što možemo zaključiti je da je kompletan investicioni ambijent u Crnoj Gori kontaminiran političkim i politikantskim djelovanjima pojedinaca koji plasiraju ovakve informacije i sve rade da zaustave ovako značajan projekat za turistički i ekonomski razvoj države.

Investitor je uložio značajna sredstva u razvoj projekta, radio po zakonu i u skladu sa svom važećom planskom dokumentacijom na zemljištu čiji je vlasnik. U više navrata je pokazana inicijativa za nalaženjem zajedničkih rješenja i unaprjeđivanjem cjelokupne zajednice, vrlo često i na štetu rentabilnosti projekta. Jedino što ostaje nejasno jeste pristup i pritisak pojedinaca iz političkih partija koji iz njima poznatih razloga opstruiraju projekat i putem medijske kampanje pune netačnih tvrdnji stvaraju pogrešnu sliku o projektu.

Investitor je kroz medije više puta bio primoran da odgovori na ovakve tvrdnje i upoznavao javnost sa svim benefitima projekta za mjesnu zajednicu, opštinu i državu.

  • Finansijska obaveza Investitora za naknadu komunalija u iznosu od preko 5 miliona eura.
  • Preko 40 miliona eura u desetogodišnjoj projekciji za prihod od poreza
  • Preko 500 novih radnih mjesta
  • Dodatni sadržaji i jedan od najpoznatijih svjetskih hotelskih operatora koji svojim imenom pozicionira ne samo ovu lokaciju, već Budvu i Crnu Goru u sam vrh svjetske turističke ponude
  • Rješavanje kompletne infrastrukture, uključujući:

- Pristupne puteve, pješačke staze i javnu rasvjetu po najvišim standardima

- Trajno i najsavremenije rješenje kanalizacije i otpadnih voda

- Zamjena vodovodnih azbestnih cijevi i ugradnju novih ekološki prihvatljivih rješenja, čime se eliminiše zdrastveni rizik za mještane

- Dobijanje adekvatnih kapaciteta za snabdijevanje električnom energijom

Investitor želi da nastavi razvoj projekta u istom duhu – isključivo poštujući prava omogućena zakonom a odgovorno vodeći računa o lokalnoj zajednici, pod uslovom da mu ista prava ne budu uskraćena. Ukoliko se navodi o poništenju saglasnosti ispostave tačnim primorani smo da, štiteći prava i interese investitora kao i interese svih koji vjeruju u pravni poredak u Crnoj Gori, pokrenemo sudski postupak za nadoknadu troškova i izgubljene dobiti. Uporedo, sa uvjerenjem u integritet institucija Crne Gore nastavljamo aktivnosti na projektu.