Nikšićki vatrogasci-spasioci za devet mjeseci intervenisali 913 puta

Iznenađujuće je što je i u martu u Nikšiću bilo deset povezanih dana šumskih požara

2112 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Za devet mjeseci ove godine nikšićki vatrogasci-spasioci imali su čak 913 intervencija, a više od polovine je bilo samo u toku ljetnje požarne sezone.

Kako je “Vijestima” kazao komandir Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić, od 1. juna do 1. oktobra imali su 496 intervencija. U julu i avgustu su imali 30 dana neprekidne angažovanosti u šumskim kompleksima, a iznenađujuće je što su i u martu imali deset povezanih dana šumskih požara.

”Na deponiji Mislov do i drugim divljim deponijama, za devet mjeseci imali smo čak 194 izlazaka. Na svaku od tih intervencija vozili smo od tri do pet cisterni sa vodom”, kazao je Tadić.

Tokom ove godine na neuređenom smetlištu Mislov do gorjelo je nekoliko puta, a požari su trajali danima, čak i sedmicama.

”Ostale intervencije su vezane za požare u zatvorenom prostoru, saobraćajne udese, požare na motornim vozilima i spasavanje iz planina i brzih voda”, kazao je Tadić.

Strukovni sindikat vatrogasaca Crne Gore najavio je da će u srijedu, 26. oktobra, sa početkom u minut do podne, organizovati protest ispred zgrade Vlade nezadovoljni što nijesu nastavljeni pregovori kako bi se riješili njihovi problemi u vezi sa neadekvatnim obračunom zarada i donošenje seta zakona kojima bi se regulisao položaj i status vatrogasaca-spasilaca i protivpožarne zaštite u Crnoj Gori. Za najavljeni protest spremaju se i nikšićki vatrogasci-spasioci.

Bonus video: