Đurović: Jevrejski narod drugim nacijama služio kao primjer hrabrosti, požrtvovanosti, odlučnosti i nepokolebljive vjere

Kao i Jevreji, kazala je Đurović, i Crnogorci su se često nalazili na vjetrometini i raskrsnici različitih interesa velikih sila, koje su imale svoje planove za ovaj prostor

4857 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović otvorila je večeras u Budvi Devetu konferenciju "Mahar", koja predstavlja tradicionalno okupljanje Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije, Jugoistočne i Centralne Evrope.

Ističući da riječ "mahar" na hebrejskom znači sjutra, Đurović je rekla da je upravo to riječ koja možda i najbolje definiše jevrejski narod, koji je oduvijek svim drugim nacijama služio kao primjer hrabrosti, požrtvovanosti, odlučnosti i nepokolebljive vjere u to da postoji bolje sjutra i da je moguć ljepši i sigurniji svijet za sve ljude.

"Milenijumska mudrost i snaga jevrejskog naroda, opisana još u svetim knjigama, i danas služi kao inspiracija mnogima na trnovitom životnom putu kojim prolaze, istakla je predsjednica Skupštine, i saopštila da smo iz njegovog iskustva i stradanja naučili mnogo, a prije svega kako da nikad ne pokleknemo pred izazovima i problemima, kako da nastavimo da se borimo za ideale kojima stremimo i kako da gradimo svjetliju budućnost za nove generacije. Sličnim nadahnućem vodili su se i naši preci u odsudnim trenucima borbe za slobodu", rekla je Đurović, saopšteno je iz Skupštine.

Kao i Jevreji, kako je dodala, i Crnogorci su se često nalazili na vjetrometini i raskrsnici različitih interesa velikih sila, koje su imale svoje planove za ovaj prostor.

"Uprkos tome, uspijevali smo da se izborimo sa svim izazovima, ujedinjeni u ideji da je sloboda vrhovna vrijednost, oko koje se svi moramo okupiti", rekla je Đurović, ističući da je povezanost naroda naročito došla do izražaja tokom Drugog svjetskog rata kada su, u vremenu stradanja, Crnogorci i Jevreji zajedno živjeli i ginuli, boreći se protiv fašističkog okupatora.

"Crna Gora je oduvijek važila za zemlju koja njeguje različitosti i podstiče multivjerski i multinacionalni sklad, zemlja u kojoj nije bilo Holokausta i u kojoj nema antisemitizma", rekla je Đurović i ukazala da na to treba posebno da budemo ponosni.

Ona je, kako je saopšteno, iskazala uvjerenje da se Jevreji u Crnoj Gori osjećaju kao svoji na svome, sigurno i bezbjedno, kao ljudi sa jednakim pravima, ravnopravni sa onima koji su mnogo brojniji od njih.

Ističući da će pripadnici Jevrejske zajednice u najvišem zakonodavnom domu uvijek imati otvorenog i iskrenog partnera za sve inicijative i predloge, Đurović je poručila prisutnima da sačuvaju nadu i vjeru koje su ih održale, da ostanu posvećeni svojim temeljnim vrijednostima, da nastave da se okupljaju i da rade zajednički za bolju budućnost Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, ali i svih Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije, Jugoistočne i Centralne Evrope i širom svijeta.

Bonus video: