Zaposleni ne daju Gradskoj da poštuje zakon

Iako je Agencija za zaštitu ličnih podataka naložila Gradskoj RTV da dostavi LGBTIQ Socijalni centar dokumentaciju traženo shodno propisima, taj lokalni javni emiter izbjegava da izvrši zakonsku obavezu

10380 pregleda 4 komentar(a)
Gradska RTV odbija da dostavi tražene informacije i nakon rješenja AZLP, Foto: Luka Zekovic
Gradska RTV odbija da dostavi tražene informacije i nakon rješenja AZLP, Foto: Luka Zekovic

Radio televizija Podgorica (Gradska RTV) odbija da objelodani kopije svih ugovora o radu zaključenih između tog lokalnog javnog emitera i drugih osoba u periodu od 1. januara do 5. maja, pod izgovorom “da zaposleni nijesu saglasni da se dostave navedeni podaci”.

Drugi razlog zbog kojeg odbijaju da dostave podatke, jeste što, prema ocjeni Gradske RTV, podnosilac zahtjeva “nije obrazložio razloge” zbog kojih traži informacije.

Sa ta dva izgovora, Gradska RTV je odbila i da postupi po nalogu Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, ne obazirući se na njihovo rješenje i precizne savjete kako da dostave tražene podatke, a da zaštite lične.

Podatke je, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražila nevladina organizacija LGBTIQ Socijalni centar još u maju, ali ih je tada Gradska RTV odbila gotovo sa istim izgovorom, uz dodatno objašnjenje da se radi i o poslovnoj tajni.

LGBTIQ Socijalni centar se na takvo rješenje Gradske RTV žalila Agenciji, koja je sredinom septembra naložila tom lokalnom javnom emiteru da ponovi postupak i donese novu odluku.

U obrazloženju, AZLP navodi da saglasnost zaposlenih nikako ne može biti izgovor za nedostavljanje traženih podataka.

”Neosnovano je pozivanje organa u kojem navodi da je potrebno dobiti saglasnost trećih lica za podatke za dostavljanje ugovora o radu/rješenja o zasnivanju radnog odnosa na određeno/neodređeno vrijeme. Pravo na slobodan pristup informacijama zasnovano je na Ustavu Crne Gore i Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Zakon o slobodnom pristupu informacijama predstavlja lex specialis u odnosu na sve ostale zakone, kojima se ova prava ograničavaju”, stoji u rješenju Agencije, koje, međutim, Gradska RTV ponovo nije ispoštovala.

Savjet Agencije, navodi se u dokumentu, nalazi da Gradska RTV u obavezi da omogući pristup informacijama, jer tako obezbjeđuje transparentnost rada, podstiče efikasnost, djelotvornost, odgovornost, i afirmiše legitimitet i integritet organa vlasti.

”...Naime, kako u Zakonu ne postoje ograničenja za dostavljanje traženih informacija, osim onih koji se odnose na JMBG, adresu stanovanja i žiro-račun kod poslovne banke, čijim bi se objavljivanjem ugrozila privatnost osoba čiji se podaci obrađuju. Shodno prednje navedenom, postoji opravdani interes javnosti za dostavljanjem tražene informacije...Organ je dužan da podnosiocu zahtjeva omogući pristup informaciji, dostavljanjem njene kopije podnosiocu, nakon brisanja navedenih podataka...Brisanje dijela informacije vrši se na način kojim se ne može uništiti ili oštetiti tekst, odnosno sadržina informacije...”, navodi se u rješenju koje potpisuje prredsjednik Savjeta Agencije Željko Rutović.

I pored toga, Gradska RTV je 4. oktobra odlučila da ponovo zabrani pristup traženim informacijama.

”Imajući u vidu da se ugovori o radu na određeno ili neodređeno vrijeme u RTV Podgorica zaključuju nakon sprovedenog oglašavanja u skladu sa Zakonom o radu i aktiva RTV Podgorica, koji su javno objavljeni, a imajući u vidu da LGBTIQ Socijalni centar prilikom podnošenja zahtjeva nije obrazložio razloge za dostavljanje svih ugovora o radu, to je namjena i pravni osnov za obradu navedenih informacija nejasan, što je, pored nedobijene saglasnosti od zaposlenih, još jedan razlog za odbijanje zahtjeva”, stoji u rješenju Gradske RTV, koje potpisuje vršilac dužnosti izvršnog direktora Rade Vojvodić.

Koordinatorka programa LGBTIQ Socijalni centar Bojana Jokić kazala je “Vijestima” da Gradska RTV nije postupila u skladu sa članom 126 stav 8 Zakona o upravnom postupku.

”...Kojim je predviđeno da je, kad drugostepeni organ poništi prvostepeno rješenje, prvostepeni javnopravni organ dužan u svemu da postupi po drugostepenom rješenju. Agencija je vrlo jasno i nedvosmisleno ukazala zašto nije potreba saglasnost zaposlenih i da postoji mogućnost brisanja ličnih podataka, ali Radio televizija Podgorica istrajava na tome da je potrebna saglasnost i još navode da podnosilac zahtjeva nije naveo zbog čega traži navedene podatke, te je i to razlog odbijanja, iako po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama svako domaće i strano fizičko i pravno lice ima pravo na pristup informacijama, bez obaveze da navodi razloge i objašnjava interes traženja informacija”, upozorila je Jokić.

Prema njenim riječima, nedvosmisleno da Gradska RTV krši zakon.

”To može biti izazvano pukim neznanjem ili, još gore, namjerom da se prikriju propusti koje Gradska RTV pravi tokom svog rada. Šta god da je u pitanju, bićemo istrajni da ovaj spor dobije sudski epilog i da kršenje zakona bude adekvatno sankcionisano, a do tada, na nama je da informišemo javnost o mogućim zloupotrebama u Radio televiziji Podgorice”, zaključila je Jokić.

Bonus video: