Terenski radnici Juventasa sakupili 5,4 hiljade odbačenih igala

Oni su pozvali građane da ih obavijeste ukoliko primijete odbačene špriceve i igle, kako bi pribor sakupile osobe koje su obučene za tu vrstu aktivnosti
0 komentar(a)
NVO Juventas, Foto: Juventas
NVO Juventas, Foto: Juventas
Ažurirano: 29.09.2017. 12:36h

Terenski radnici nevladine organizacije (NVO) Juventas su, u proteklih deset dana, organizovali tri akcije čišćenja kontaminiranog pribora za injektiranje droga u Podgorici, tokom kojih su sakupili 5,4 hiljade odbačenih igala i približno toliko špriceva.

Kako je saopšteno iz Juventasa, očišćeni su šetačka zona i groblje na brdu Gorica, napušteni vojni objekti na pruzi između naselja Drač i Stari aerodrom, šetačke zone u naselju Zagorič u blizini pješačkog mosta, na obali Morače - Sastavci, kao i na Gorici, kod nekadašnjeg teniskog terena iza Kluba Boćara.

"Tokom akcije čišćenja sakupljeno je šest specijalizovanih kutija kontaminiranog pribora, približno 5,4 hiljade odbačenih igala i približno toliko špriceva, koji ćemo odnijeti u specijalizovano postrojenje za uništenje ove vrste otpada, koje se nalazi u krugu Kliničkog centra Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Iz Juventasa su podsjetili da, u okviru Programa smanjenja štete, čije su aktivnosti usmjerene na podizanje kvaliteta života osoba koje koriste droge, ali i lokalnih zajednica u kojima oni žive, organizuju periodične akcije čišćenja lokacija u lokalnoj zajednici, a da je jedna od tih lokacija očišćena nakon obraćana građana.

Oni su pozvali građane da ih obavijeste ukoliko primijete odbačene špriceve i igle, kako bi pribor sakupile osobe koje su obučene za tu vrstu aktivnosti.

"Našoj organizaciji se možete javiti pozivom na broj telefona – 020 624 608, kao i slanjem mail-a na juventas@t-com.me“, kazali su iz Juventasa.

Bonus video: