Tablica nema iako su davno "podijeljene"

MUP u više navrata uvjeravao građane da nema mjesta negodovanju, da sve rješavaju u zakonskom roku, da bi sada priznali da trenutno teče rok za žalbe na nedavno okončanu nabavku...

12389 pregleda 10 komentar(a)
Podgoričanin od jula čeka tablicu, Foto: Privatna arhiva
Podgoričanin od jula čeka tablicu, Foto: Privatna arhiva

Ministarstvo unutrašnjih poslova konačno je priznalo da ima problem sa nabavkom registarskih tablica, ali i da je neizvjesno kada će građani uopšte moći da ih podignu.

Priznanje je uslijedilo nakon četiri mjeseca, tokom kojih su građani negodovali zbog neažurnosti MUP-a, ali i više izgovora tog resora, koji su se u konačnom ispostavili kao netačni.

To se zaključuje iz posljednjih odgovora resora Filipa Adžića na pitanja “Vijesti”, u kojima je objašnjeno da je tender od 25. maja propao, a da je druga javna nabavka okončana nedavno, kao i da u ovom trenutku teče rok za žalbe.

Ponude pristigle na tender od 25. maja, prvi put priznaju iz MUP-a u odgovorima, bile su neispravne, a i jedna firma se žalila, ali je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, žalbu odbila kao neosnovanu.

Novi postupak javne nabavke pokrenut je 2. avgusta, ponude je trebalo da budu otvorene 29, ali je došlo do tehničkih problema zbog sajber napada na informacionu strukturu Vlade Crne Gore. Otvaranje ponuda sprovedeno je 30. septembra, odluka o najpovoljnijoj donijeta 17. oktobra, a trenutno teče desetodnevni rok za žalbe.

”Imajući u vidu sve navedeno, ovaj organ nije mogao predvidjeti situacije koje su se izdešavale u postupcima javnih nabavki usljed smetnji u radu i uopšte funkcionisanja elektronskog sistema, prouzrokovano sajber napadom, iz kojih razloga je došlo do manjka registarskih tablica u pojedinim područnim jedinicama”, odgovoreno je, između ostalog, iz MUP-a.

Nedavno tvrdili da nema kašnjenja

”Vijesti” su od jula dobile više pritužbi građana da MUP ne izdaje registarske tablice, a da nije izvjesno koliko će vlasnici motornih vozila i motocikala morati da ih čekaju.

Na naša pitanja, iz MUP-a su tada odgovorili da su, prema Zakonu o upravnom postupku, dužni da po zahtjevu stranke odluče u roku od 30 dana, od dana pokretanja postupka, te da kašnjenja, u tom smislu - nema.

”Prema raspoloživim evidencijama, u odnosu na ove zahtjeve nema kašnjenja, već se predati zahtjevi rješavaju u zakonom propisanom roku. Zastoj koji je nastao u pogledu isporuke tablica ovo Ministarstvo je prevazišlo. Sklopljen je ugovor o nabavci svih vrsta registarskih tablica i isporuku očekujemo narednih dana”, naveli su iz tog resora.

Nakon novih pritužbi građana, posebno iz Podgorice, koji su u tom trenutku tablice čekali gotovo tri mjeseca, iz Adžićevog resora su polovinom septembra odgovorili da zbog sajber napada na IT infrastrukuru Vlade, koji se dogodio u avgustu, nijesu u mogućnosti da u zakonom propisanom roku odgovori na sve zahtjeve za izdavanje registarskih tablica.

Tada su tvrdili i da, prema ugovoru sa dobavljačem, najveći broj tablica isporučen za Podgoricu i da za vlasnike motornih vozila i motocikala sa teritorije glavnog grada nema zastoja. Prekid u snabdijevanju se, kako su tada rekli, dešava u drugim opštinama, a dovode ga u vezu sa sajber napadima.

Nakon ovog odgovora, “Vijestima” se javilo više Podgoričana, tvrdeći da su se interesovali za svoje registarske tablice, ali da je odgovor bio isti kao i nekoliko mjeseci ranije - još ih nema.

Zapelo kod tendera

U posljednjim odgovorima, iz MUP-a objašnjavaju da je ministar rješenjem od 16. maja obrazovao Komisiju za sprovođenje postupka javne nabavke registarskih tablica.

”Tenderska dokumentacija za nabavku broj 19/22 (šifra postupka: 19657) objavljena je dana 25. maja, na portalu Elektronskog sistema javnih nabavki (u daljem tekstu: ESJN). Otvaranje ponude putem ESJN je objavljeno dana 04. jula. U sprovedenom postupku, primljene su dvije ponude od sljedećih ponuđača: ‘Bajić-GBB’ O.D i ‘ZNAK’ DOO Komisija za sprovođenje postupka javnih nabavki je utvrdila da su dostavljene ponude neispravne, te je u vezi sa navedenim donijela Odluku o poništenju postupka javne nabavke od 12. jula. Napominjemo, pristup postupku koji je sprovela navedena komisija, vezan za postupak nabavke registarskih tablica je dostupan na portalu ESJN”, odgovorili su iz MUP-a.

Ističu i da se ponuđač o “Bajić-GBB” na odluku žalio Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja je žalbu odbila kao neosnovanu dana 28. jula, što je dan kasnije i objavljeno na portalu ESJN.

”Pokrenut je ponovni postupak javne nabavke putem okvirnog sporazuma od dvije godine, takođe preko ESJN, objavom tenderske dokumentacije dana 2. avgusta. Javno otvaranje ponuda zakazano je za 29. avgust, međutim, usljed tehničkih problema prouzrokovanih sajber napadom na informacionu strukturu Vlade, onemogućeno je i funkcionisanje ESJN portala, te se samim tim otvaranje ponuda nije ni moglo održati, nego je isto odloženo za onoliko dana koliko portal nije bio u funkciji. Ponovno otvaranje ponuda sprovedeno je nakon uspostavljanja rada portala, 30. septembra”, objašnjavaju iz MUP-a.

Ponude su u ponovo sprovedenom postupku, navodi se u odgovorima, podnijele firme “Bajić-GBB” O.D i “ZNAK” DOO Stigla je zajednička ponuda “Utal Spolka Z ORGANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA Poljska” i “S&T Crna Gora”.

”Ovlašćeno lice Ministarstva, je na prijedlog Komisije za sprovođenje postupka javnih nabavki, donijelo odluku o izboru najpovoljnije ponude 17. oktobra, koja je objavljena istog dan putem ESJNa. Rok za žalbu je 10 od dana objavljivanja navedene odluke”, odgovorili su iz Ministarstva.

Prema posljednoj odluci, kao najpovoljnija odabarana je zajednička ponuda “Utal Spolka Z ORGANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA Poljska” i “S&T Crna Gora”, dok su druge dvije ponude ocijenjene kao neispravne.

Ugovor o javnoj nabavci, stoji u dokumentima, trebalo bi da bude zaključen na godinu, a isporuka se vrši sukcesivno.

Bonus video: