Kolašinske građevine država ne kontroliše

Iz Inspekcije tvrde da nijesu upoznati s optužbama da poslodavci ne isplaćuju zarade radnicima iz Turske, iako su petorica građevinaca javno progovorili da su mjesec i po radili bez plate...

8078 pregleda 2 komentar(a)
Javno progovorili kroz šta su prošli: Građevinci iz Turske, Foto: Dragana Šćepanović
Javno progovorili kroz šta su prošli: Građevinci iz Turske, Foto: Dragana Šćepanović

Inspekcija rada nije upoznata niti je primila inicijative za obavljanje inspekcijskog nadzora zbog “sumnji da je minulih mjeseci bilo nepravilnosti koje se tiču isplate zarada zaposlenim državljanima Turske angažovanim na građevinskim radovima na teritoriji opštine Kolašin”.

To su saopštili iz Uprave za inspekcijske poslove, iako su prije nekoliko sedmica petorica radnika iz Turske javno saopštili da im nije plaćeno više od 40 dana rada na jednom kolašinskom gradilištu.

Oni su tada “Vijestima” rekli i da se isto desilo sa desetinama njihovih kolega, koji su se već vratili u Tursku. Radnici su ispričali da su dvije sedmice bili i bez hrane. Kako nijesu imali novca za povratak kući, u Kolašinu je organizovana donatorska akcija kojom je obezbijeđen veći dio iznosa potrebnog za njihove avionske karte...

Iz Uprave za inspekcije poslove navode da je tokom prošle godine obavljeno “više inspekcijskih nadzora na gradilištima u Kolašinu, u pogledu poštovanja odredbi Zakona o strancima i Zakona o radu i tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti koje se tiču isplate zarade”.

”Međutim, izdato je 11 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog angažovanja stranih državaljana bez dozvole za boravak i rad. U 2022. godini nisu vršeni inspekcijski nadzori u pogledu poštovanja prava zaposlenih iz radnog odnosa na gradilištima u opštini Kolašin, jer nije bilo inicijativa koje bi ukazivale na povredu prava zaposlenih”, odgovorili su “Vijestima”.

Podsjećaju da je prioritet u obavljanju inspekcijskih nadzora u prethodnom periodu “dat velikom broju inicijativa koje su zaprimljene u inspekciji, kao i pojačanim kontrolama tokom ljetnje turističke sezone u primorskim opštinama”.

Iz Uprave objašnjavaju da se kontrola isplate zarada na račun zaposlenih obavlja uvidom u izvod sa računa poslodavca, preko koga se utvrđuje da li je isplatio zaradu na račun zaposlenog.

Kada je riječ o stranim državljanima, u nadležnosti inspekcije rada je prevashodno da kontroliše da li strani državljani koji su zatečeni na radu imaju dozvolu za boravak i rad, da li su zaključili ugovor o radu i prijaviljeni na obavezno socijalno osiguranje, u skladusa Zakonom o strancima. Navode i da inspekcija kontroliše i poštovanje svih prava iz radnog odnosa u odnosu na zaposlene strane državljane, shodno odredbama Zakona o radu.

”S obzirom na to da kroz Vaša pitanja ukazujete na sumnju da poslodavci koji angažuju radnu snagu iz Turske ne poštuju prava zaposlenih iz radnog odnosa, inspekcija rada će u narednom periodu vršiti kontrolu gradilišta na teritoriji opštine Kolašin. Na taj način, kroz inspekcijski nadzor, ustanoviti da li je došlo do povrede prava zaposlenih na zaradu i drugih prava iz radnog odnosa”, najavljuju iz Uprave za inspekcijske poslove.

Državljani Turske tvrdili su da su se obraćali na adrese nekoliko institucija, pa i Ambasadi države iz koje dolaze, a “Vijesti” još čekaju odgovor sa te adrese. Pitanja postavljena Ambasadi Turske odnosila su se na eventualne pritužbe na odnos poslodavaca prema radnicima iz te zemlje angažovanim u Crnoj Gori.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori, po osnovu odobrenog privremenog boravka je 4.905 državljana Turske.

Po osnovu produženog privremenog boravka, kazali su “Vijestima” u MUP-u, ih je 1.537, dok po osnovu odobrenog stalnog boravka u Crnoj Gori borave 24 državljana Turske.

Najveći broj turskih državljana ima odobren boravak u opštinama Podgorica, Budva, Tivat, Kolašin i Bar.

”Od početka ove godine u Crnoj Gori boravi, po osnovu odobrenog privremenog boravka 3.622 državljana Turske, po osnovu produženog privremenog boravka 11 državljana te zemlje. Godišnji broj dozvola za privremeni boravak i rad stranaca utvrđuje Vlada, u skladu sa migracionom politikom, stanjem i kretanjem na tržištu rada u Crnoj Gori. Godišnjom kvotom utvrđuju se djelatnosti u kojima se stranci mogu zapošljavati između ostalog i u djelatnosti građevinarstva. U ovoj djelatnosti izdato je 1.821važećih dozvola za rad”, objašnjavaju iz MUP-a.

Bonus video: