Patriotska trgovina od 50.000 eura

Nekadašnja tivatska DPS vlast od 2016. do 2020. kupovala je rokovnike, olovke, zastave, narodne nošnje, novčanike... od kompanije Aleksandra Damjanavića. Najveći dio nabavljen je neposrednom pogodbom sa firmom predsjednika NVO “Crnogorska kulturna mreža” iz Nikšića

66245 pregleda 42 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: CKM
Aleksandar Damjanović, Foto: CKM

Rokovnici, hemijske olovke, upaljači, zastave, roleri, privjesci i vezovi narodne nošnje, ali i novčanici, futrole za lična dokumenta, te muški i ženski poklon setovi, roba su na koje je Opština Tivat tokom mandata posljednje DPS-SD-HGI uprave od 2016. do 2020. godine potrošila skoro 50.000 eura koje je platila firmi “Dale Company”, predsjednika NVO “Crnogorska kulturna mreža” (CKM) iz Nikšića Aleksandra Damjanovića.

Najveći dio te robe nabavljen je neposrednom pogodbom sa Damjanovićevom firmom koja je bila maltene ekskluzivni dobavljač lokalne uprave kada su u pitanju određene vrste kancelarijskog materijala i poslovne galanterije.

To pokazuju podaci do kojih su “Vijesti” došle shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Od aktuelne opštinske uprave Tivta, koju čine građanske liste NP, BF i GB, “Vijesti” su tražile da dostave kopije svih javnih oglasa, poziva za nabavku roba i usluga na kojima su u periodu od 2016. do kaja 2020. godine kao najpovoljnije izabrane ponuda kompanije Aleksandra Damjanovića, kao i sve ponude i fakture koje je za isporučenu robu Opštini Tivat u tom periodu ispostavio “Dale Company”.

Iz dobijenog obimnog materijala proizilazi da su bivši DPS-ovi gradonačelnici Snežana Matijević i Siniša Kusovac vrlo lako i brzo sa Damjanovićem sklapali brojne poslovne aranžmane za kupovinu raznih roba, od kojih neke teško da imaju ikakve veze sa potrebama rada lokalne administracije.

Damjanović se u javnosti predstavlja kao “veliki crnogorski patriota”, čija NVO CKM priređuje brojne manifestacije “širenja ljubavi i poštovanja prema Crnoj Gori i njenim državnim simbolima”. Istovremeno, njegova firma “Dale Company” se bavi prometom i prodajom razne robe i kancelarijskog materijala, na kojima preovlađuju “patriotski, crnogorski” motivi i simboli koje Damjanović promoviše i forsira kroz djelovanje CKM-a. On je često javno iskazivao podršku DPS-u i ostalim “državotvornim strankama”, te je žestoko i ponekad na uvredljiv način, komentarisao sve druge političke snage u Crnoj Gori koje “nisu na liniji” sa DPS-om i njegovim satelitima.

Prema podacima iz materijala, u 2016. godini Opština je relativno skromno počela poslovnu saradnju sa Damjanovićevom kompanijom kod koje je te godine u pet navrata kupovala robu, ukupne vrijednosti 2.720 eura sa PDV-om. U 2017 godini “Dale Company” je imao ukupno 12 transakcija sa Opštinom vrijednih 12.712 eura. Godinu kasnije, obavljeno je devet poslovnih transakcija sa “Dale Company” koje su poreke obveznike koštale ukupno 13.179 eura. Naredne, 2019. godine, Opština je sa firmom imala osam poslovnih transakcija, ukupne vrijednosti 12.862 eura, da bi posljednju godinu vasti DPS-a u Tivtu 2020, do kraja trećeg kvartala kada je upravu preuzela nova vlast, Damjanović kroz tri poslovna aranžmana naplatio ukupno 6.855 eura. Sudeći prema fakturama, Damjanović je Opštini i njenim javnim ustanovama Centar za kulturu i Sportska dvorana prodavao raznu poslovnu galanteriju, kancelarijski materijal, ali i državne simbole u obliku zastava i grbova Crne Gore, kao i njihovih aplikacija na različitim predmetima poput rokovnika, upaljača i privjesaka.

Zgrada Opštine Tivat
Zgrada Opštine Tivatfoto: Siniša Luković

Među onima koji su, osim generalno same Opštine, neobično često bili naručioci robe koju je prodavala Damjanovićeva firma, je Služba za internu reviziju koju je tada vodila i sada joj je na čelu Jela Mrdak (DPS). Ona je sa Damjanovićem imala ukupno osam poslovnih transakcija koje su Tivćane koštale 1.466 eura. Služba kojom rukovodi Mrdak i u kojoj je bilo od dvoje do troje zaposlenih, tako je 2017. od “Dale Company” kupila po 20 rokovnika, rolera i kalendara vrijednih 242 eura, stonu mapu vrijednu 93 eura, drugu stonu mapu sa planerom koja košta 178 eura, te vezenu zastavu Crne Gore od 178,5 eura. Za to je Damjanović, sudeći prema fakturama koje su dobile “Vijesti”, “častio” ubacivši u paket robe koju je isporučio Službi interne revizije i dvije stone zastavice sa postoljem, a koje nije obračunao i naplatio. Naredne godine Služba je od “Dale Company” kupila čak 30 komada rokovnika i 10 rolera ukupne vrijednosti 351 euro. Da se rokovnici u toj Službi brzo troše, pokazuje i podatak da ih je 2019. kod Damjanovićeve firme ponovo kupila ukupno 20, od čega deset datumiranih, kao i 10 običnih rolera, te 10 setova hemijska-roler, a za što je iz gradske kase Tivta plaćeno 423 eura.

U decembru 2016. dvije vezene crnogorske zastave (ne računajući onu koju je za svoju kancelariju prethodno kupila Mrdak i kakve inače postoje samo u kabinetima predsjednika Opštine i predsjednika lokalnog pralamenta) te dvije vezene zastave Tivta sa metalnim kopljima i sa “dodacima za metalno postolje za zastavu”, Opštinu su koštale čak 1.499,4 eura. Jedna vezena crnogorska zastava i jedna “namjenska” zastava sa dva koplja, u januaru 2016. Damjanovićevoj firmi su plaćeni ukupno 714 eura sa PDV-om, dok jedna njegova “stona vezena zastavica Crne Gore sa postoljem” košta skoro 28 eura.

Glavna administratorka Opštine Marija Sijerković (DPS) od “Dale Company” je u januaru 2018. naručila crnogorski grb u okviru, dva postolja za kancelarijsku zastavu i dvije stone crnogorske zastave za ukupno 761,6 eura sa PDV-om. Liveni grb Tivta u luksuznoj plišanoj kutiji kakvih je 50 komada Damjanović u avgustu 2019. prodao administraciji gradonačelnika Kusovca, Tivćane su koštali 2.964 eura sa PDV-om. Isti iznos “Dale Company” obračunao je i naplatio u decemru 2019. za isporučenih 200 komada malih livenih privjesaka sa grbom Tivta, te po 50 komada “veza bokeške nošnje u kožnom povezu”, odnosno “veza crnogorske nošnje u kožnom povezu”.

Pored toga, Damjanović je Opštini Tivat i njenim javnim ustanovama, pod formom kancelarijskog materijala, prodavao i muške i ženske novčanike, futrole za lična dokumenta, futrole za kreditne kartice, power bank baterije za dopunu mobilnih telefona, punjače za mobilni, nešto što se zove “crnogorski privjesak”… Kabinet tadašnje gradonačelnice Snežane Matijević je od “Dale Company” u susret Danu opštine Tivat, u novembru 2016. poručiio i kupio 10 komada “muških poklon setova” pojedinačne vrijednosti po 26 eura, te jedan ženski novčanik vrijedan 35 eura. Za tu robu za koju se navodi da su u pitanju “prigodni pokloni za ovu manifestacijuu”, Damjanovićevoj firmi je plaćen 351 eura sa PDV-om.

Da međutim, nije uvijek sve glatko išlo u poslovanju kompanije, sa Opštinom pokazuje i “opomena pred utuženje” koju je Damjanović početkom jula 2018. poslao tadašnjojj gradonačelnici Matijević, upozoravajući je da mu Opština još nije platila fakturu od 6. marta te godine u iznosu od 4.174,5 eura za isporučenu joj robu, a za koju je rok plaćanja bio sedam dana. Ta faktura se odnosi na po 30 setova hemijska-roler koji pojedinačno koštaju čak 25 eura bez PDV-a, isto toliko kožnih rokovnika pojedinačno vrijednih po 20 eura, 30 muških poklon setova vrijednih po 30 eura komad, te isto toliko ženskih poklon setova koji pojedinačno koštaju po 40 eura, bez PDV-a.

Plaćena i proslava u organizaciji CKM-a

Osim u komercijalnim transakcijama preko “Dale Company”, Damjanović je u vrijeme DPS-SD-HGI lokalne vlasti iz Tivta uzimao javni novac i preko svoje NVO CKM.

”Opština Tivat je NVO Crnogorska kulturna mreža u 2017. godini, na osnovu zaključka predsjednice gđe Snežane Matijević br. 0101-553-409/3 od 5. 6. 2017. godine, sa stavke Tekuće budžetske rezerve, isplatila iznos od 1.500 eura. Pomenuta sredstva su isplaćena za organizaciju programa obilježavanja 3. juna - dana kada je Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju o nezavisnosti Crne Gore”, rečeno je “Vijestima” u kabinetu aktuelnog gradonačelnika Željka Komnenovića (NP).

Precizirali su da je tih 1.500 eura lokalna uprava CKM-u odobrila “na osnovu podnesenog zahtjeva navedene NVO od 1. 6. 2017. godine i na osnovu pribavljenog mišljenja Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti”.

U to vrijeme na čelu Sekretarijata bila je aktuelna predsjednica OO DPS Dubravka Nikčević.

Novac iz gradske kase Tivta CKM-u je tada isplaćen mimo važeće opštinske Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama koja propisuje da se sredstva iz gradskog budžeta NVO-ima mogu dati samo na osnovu javnog konkursa i konkretnih projekata koje one kandiduju na procjenu posebnoj opštinskoj Komisiji za raspodjelu novca namijenjenog finansiranju NVO sektora.

Bonus video: