"Vratite nam dostojanstvo": Kolektiv nikšićke Gimnazije traži povećanje zarada od 45 odsto

"Vrijeme je da istupimo kao jedno zarad nas samih, zarad društva i djece koju obrazujemo i vaspitavamo", navodi se u obraćanju školskog kolektiva

10504 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Kolektiv nikšićke Gimnazije „Stojan Cerović“ traži povećanje zarada od 45 odsto i u pismu koje je dostavljeno medijima navodi razloge zbog kojih ne mogu pristati na predlog rješenja povećanja zarada od najavljenih 15 odsto.

„Predlog da se prosvjetnim radnicima zarade uvećaju 15 odsto počevši od 1.1.2023. a potom naredne dvije godine još po 10 odsto, na način da zarade tek 2025. budu preko 1.000 eura, a imajući u vidu sveukupnu situaciju u društvu i ekonomiji, kako u svijetu, tako i kod nas, kada se stopa inflacije povećava svakodnevno, smatramo ponižavajućim. Smatramo diskriminacijom i poniženjem da se do sada profesorima sa fakulteta, uz svo uvažavanje kolega sa fakulteta, koeficijent zarade uvećao toliko da je sada tri puta veći od našeg, a njihova nedelja norma su četiri časa naspram naših 18, plus pripreme i rad kod kuće, a svakako ne treba izostaviti i naš vaspitni dio rada i naše bavljenje djecom u svim aspektima njihovog društveno-emocionalnog razvoja“, navodi se u pismu.

Ističu da su se ljekari i medicinsko osoblje izborili preko svojih sindikata za „dostojanstveno povećanje zarada pa sada, primjera radi, radnici na održavanju higijene u bolnicama imaju približno istu platu kao i prosvjetni radnik“.

„Smatramo da Sindikat ili makar njegovi predstavnici koji su pregovarali u ime i za ime prosvjetnih radnika, nije obavio svoj zadatak na valjan i pravedan način, i izražavamo žaljenje što reprezentativni granski Sindikat nije imao sluha i istrajnosti za nas, koji smo jedan od najvažnijih stubova ovog društva, i nosioci njegovog razvoja. Sramno je da nam do sada nije smetalo ništa i da ni ranije nijesmo reagovali kada smo imali mizerna povećanja prethodnih godina, ali je takođe sramno da pristanemo na ovo, parcijalno povećanje (45 odsto za tri godine a medicinari i profesori su dobili 65 odsto za ovu godinu) i da se upitamo da li za sve ima uporišta i novca u budžetu, samo za nas ne“, pitaju zaposleni u nikšićkoj Gimnaziji.

Poručuju da svi oni imaju porodice, mnogi i djecu školskog uzrasta kojima treba obezbijediti normalan život, da svi imaju kredite čije rate nije lako vraćati, posebno sada kada su cijene skočile gotovo 100 odsto i kada im, kako su istakli, i povećanje minimalne cijene rada ne znači ništa.

„Dugogodišnji svakodnevni pritisak na nas, što od resornih ministarstava, raznih reformi, raznih novih vještina koje smo morali usvajati i preko noći kako bi uopšte mogli da nastavimo svoj plemeniti poziv, teške pandemije Covid-19 virusa i nehumanih uslova za rad, nerealnih očekivanja i pritisaka od strane roditelja, ali nekada i samih kolega, doveo nas je u jedan vrlo nezavidan položaj. Sve ovo su razlozi, kojih ima još mnogo, da ne pristanemo na ovakav predlog rješenja povećanja zarada, nego da idemo do kraja tj.do ispunjenja naših prvobitnih zahtjeva, a to je povećanje od 45 odsto odsto. Vrijeme je da istupimo kao jedno zarad nas samih, zarad društva i djece koju obrazujemo i vaspitavamo, bez obzira na razlike među nama, jer na kraju krajeva razlike su ono što naše društvo čine bogatijim. Vratite nam dostojanstvo“, zaključuje su u obraćanju kolektiva nikšićke Gimnazije.

Bonus video: