Tondach krovni prozori za svijetla potkrovlja

Ono što predstavlja jednu od najljepših karakteristika potkrovlja, predstavlja i najveće iskušenje kada je riječ o uređenju ovog prostora.

12199 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tondach
Foto: Tondach

Ko kaže da su prozori namijenjeni samo za zidove? Krovni prozori razbijaju ovaj mit i pokazuju nam kako da preuredimo tavanski prostor u sunčano mjesto za život. Za prirodno provjetravanje dovoljno je samo da otvorite prozor i dopustite da se potkrovlje dobro proluftira. Ali, s obzirom da prozore ne držimo 24 časa otvorene, za osvježen potkrovni prostor sa zdravom klimom, potrebna je i dobra ventilacija čitavog prostora. Tondach krovni prozori nude rješenje jer u svom širokom asortimanu sadrže modele sa ručnim podešavanjem protoka vazduha, ali i one koje posjeduju automatsku ventilaciju.

Kako funkcionišu ova dva tipa ventilacije, objašnjavamo vam u nastavku teksta. Svi benefiti dobro provjetrenog potkrovlja, tavana i mansarde dolaze sa ugradnjom kvalitetnih krovnih prozora. Od samog dizajna koji je težio da pruži najbolje rezultate, pa do sitnih detalja koji pomažu pri održavanju zdrave mikro klime. Način otvaranja, broj dihtunga, izbor materijala koji su korišćeni za okvir kao i energetski efikasna stakla, svi ovi činioci zajedno čine Tondach krovne prozore dobrim izborom za život tik ispod krova. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Menadžera prodaje za Crnu Goru, Peka Savića +382 67 256 780, ili putem e-mail-a: peko.savic@wienerberger.com

Tondach
foto: Tondach

Prozori sa zglobom na sredini

Zglob Tondach krovnog prozora je na sredini, što donosi nekoliko prednosti. Naime, na ovaj način je težina cijele konstrukcije krovnog prozora optimalno izbalansirana, a prilikom otvaranja svjež vazduh ravnomjerno ulazi i omogućava efikasno provjetravanje potkrovlja. Takođe, ovo je i odličan mehanizam za čišćenje i održavanje, jer lako možete prići kompletnoj staklenoj površini koja je i sa spoljašnje strane.

Automatsko podešavanje ventilacije

Tondach SmartPro prozori posjeduju automatsko podešavanje ventilacije vazduha koje je pozicionirano u gornjem dijelu okvira. Kada je razlika pritiska 10 Paskala, kapacitet ulaza vazduha ide i do 49 m3/h. U slučaju da pritisak nastavi da raste, ventilacija ostaje stabilna, odnosno, na istom nivou zahvaljujući izdržljivoj gumi (dihtungu) koja smanjuje širinu ulaznog kanala.

Ručno podešavanje ventilacije

Kao i kod automatskog podešavanja, i ručno je pozicionirano u gornjem dijelu okvira. Kao što smo već rekli, ovaj vid ventilacije se mora podešavati manuelno. U zavisnosti od modela, kapacitet ulaza vazduha se kreće između 20m3/h pa do 31m3/h.

Tondach
foto: Tondach

Mogućnost ugradnje na različite nagibe

Tondach krovne prozore moguće je ugraditi na različite kosine, te se mogu instalirati od 15 do 90 stepeni. Činjenica da je pogodan za veliki opseg nagiba čini ga svestranim, odnosno, pristupačnim za kuće i stanove različitog tipa. Širok izbor modela: Comfort, Project, Energy+ i Smart Pro krovni prozori koji su dostupni u različitim dimenzijama.

Ono što predstavlja jednu od najljepših karakteristika potkrovlja, predstavlja i najveće iskušenje kada je riječ o uređenju ovog prostora. To su upravo kose linije plafona karakteristične za potkrovni prostor. Umjesto da zanemarite ovaj aspekat potkrovlja i fokusirate se da tavanica bude neprimjetna, najveći efekat ćete ostvariti zapravo sa isticanjem kosina. Potkrovlje može istovremeno odavati utisak ušuškanosti i komfora. Tavanica sa nagibima daće prostoru šarm toplog i magičnog mjesta, dok će sa kvalitetnim prozorima preko dana ovaj prostor zračiti komforom.