Abazović: Do 31. decembra će biti promijenjeno zakonsko rješenje, vatrogasce će zakon prepoznati na drugi način

Strukovni sindikat vatrogasaca uputio dopis Abazoviću u kojem, između ostalog, traže donošenje zakona o zaštiti od požara

39424 pregleda 37 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Ažurirano: 26.10.2022. 15:21h

Premijer Dritan Abazović kazao je da će do 31. decembra biti promijenjeno zakonsko rješenje i da će vatrogasce zakon prepoznati na drugi način, te da će se samim tim povećati koeficijent na njihovu zaradu.

"Stvari koje moramo što prije da rješavamo je da mijenjamo zakonska rješenja, da krenemo u realizaciju novih zakona koji će potvrditi vaš status i omogućiti da imamo veći profesionalizam i da možda određeni javašluk koji postoji možda unutar sistema bude prevaziđen", kazao je Abazović.

Poručio je da treba izabrati model koji je najbolji, a da kada se oni budu usaglasili, da inicijativa ide prema Vladi "koja će djelovati promptno".

"Napravljen je spisak svih vatrogasaca i onih koji su bili i pripadnici Vojske ili dobrovoljci i proslijeđen je Ministarstvu finansija", rekao je on.

Abazović je okupljenim vatrogascima kazao da se solidarše sa njima i daje podršku da se sistemski krene rješavati njihov problem.

"Vi pokazujete veliku solidarnost jedni prema drugima i to je lijepa poruka. Vlada je kuća svih građana Crne Gore i uvijek ste dobrodošli", rekao je on.

Vatrogasci iz svih crnogorskih opština danas su organizovali protest ispred zgrade Vlade.

Predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore, Goran Tripković kazao je da su na sastanku sa Abazovićem i Adžićem postigli dogovor oko njihovih zahtjeva upućenih Vladi.

"Dogovoreno je da se krene sa izradom neophodnih zakonskih rješenja koja bi umnogome popravila cjelokupni sistem oko vatrogasaca-spasilaca i zaštite od požara. Na sastanku je donesen zaključak da se izmjenama i dopunama zakona o zaradama u javnom sektoru omogući dodjeljivanje novog koeficijenta za sve vatrogasce u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Tripkovića.

On se zahvalio svim kolegama koji su prisustvovali protestu, kao i kolegama koji su ostali u svojim jedinicama "čuvajući sugrađane od neželjenih situacija".

"Možemo da potvrdimo da je današnji dan ustvari novi početak za sve vatrogasce-spasioce. Zahvaljujemo se svima na razumjevanju i strpljenju jer je ovo borba za sve nas, kao građane, i borba za našu prelijepu zemlju", naveo je Tripković.

Savez sindikata vatrogasaca Crne Gore danas je održao protest ispred zgrade Vlade, koji je počeo u minut do podne. Vatrogasci-spasioci traže povećanje zarada i bolje uslove rada.

Na protestu je oko 300 vatrogasaca, a Tripković je objasnio da je njih 200 ostalo da dežura u gradovima.

Kazao je i da su za protest dobili podršku svih komandira, osim komandira u Danilovgradu i Pljevljima. Rekao je i da im, nakon obećanja u avgustu, nije isplaćen bonus za požarnu sezonu.

Sindikat: Neophodan zakon o zaštiti od požara

Strukovni sindikat vatrogasaca Crne Gore uputio je Abazoviću inicijativu za donošenje zakona o zaštiti od požara i neophodnost uređivanja statusa vatrogasaca-spasilaca.

U dopisu ističu da je djelatnost vatrogasaca od javnog interesa i od izuzetne važnosti za društvo i svakog pojedinca ponaosob.

"Jeste da se naša djelatnost najbolje uočava tokom požarnih sezona kada je naš doprinos nemjerljiv i kada svi imaju razumjevanja i riječi hvale za naš doprinos i za poteškoće sa kojima se suočavamo, ali kada stihija stane i kada riješimo probleme sa ognjem i kada je vrijeme da se posvetimo sistemskom rješavanju tu ostajemo bez odgovora i sasvim sami. I ovo je svojevrsna vrsta požara jer sistem gori, ne rješavaju se nagomilani problemi i bićemo slobodni da vam kratko izložimo razloge zbog kojih ćemo biti prinuđeni da protestvujemo ukoliko ne uložite napor da zajedno sa nama damo sistemski odgovor", naveo je u dopisu predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca Goran Tripković.

Kazao je da bi zakon o požarima na svojevrsan način uredio tu oblast.

"Razmatrajući Pravni okvir kojim se uređuje sistem zaštite i spašavanja koji se zasniva na podijeljenoj odgovornosti između operativnih jedinica na centralnom i lokalnom nivou, kao i iskustva u funkcionisanju sistema u postojećoj organizaciji službi zaštite i spašavanja koji je pokazao odredjene slabosti smatramo cjelishodnim i racionalnim da se poslovi zaštite i spašavanja organizuju na nivou posebne Agencije/Uprave zadužene za vatrogastvo. Smatramo da takva uprava treba napraviti predloge za nove i funkcionalnije zakone, pravila i procedure koju bi naše Službe učinila znatno efikasnijom, operativnijom i sposobnijom da odgovori na sve izazove, uz korišćenje svih materijalnih i ljudskih resursa i uz znatno manje troškove u odnosu na postojeće.

"U decembru 2018. godine Vlada CG je donijela Nacionalni plan zaštite i spašavanja od požara, i istim je bilo predviđeno donošenje Zakona o požarima, sa planiranim rokom – IV kvartal 2020. Do danas nemamo informaciju da je nešto uradjeno po ovom pitanju.

"U Izvještaju Državne revizorske institucije –DRI (oktobar 2019) kao jedna od preporuka koja je data Vladi CG Koordinacionom timu za zaštitu i spašavanje je 'da razmotri mogućnost uspostavljanja sistema za teritoriju CG u okviru posebnog subjekta. U takvom sistemu rukovođenje, koordinacija i upotreba cjelokupnih resursa bili bi objedinjeni što bi omogućilo brzinu i efikasnost odgovora, kao i uravnoteženost u razvoju opreme i sistema', što naše kolege inženjeri za zaštitu od požara i kolege iz vatrogasnih službi ukazuju već skoro deceniju unazad.

"Vrlo svjesni hijerarhije u sistemu, to smo se prvo obratili resornom ministru, gdinu Adžiću, koji nas je pažljivo saslušao i nakon sastanka, kao jedan od zaključaka je bio: 'neophodno zajedničko djelovanje u izradi legislativnog okvira'", naveo je Tripković u dopisu Abazoviću.

Od tada je, kako ističe, prošlo mjesec dana, a odgovor nisu dobili, ni nakon urgencije.

"Takođe, na Inicijativu Strukovnih Sindikata vatrogasaca Crne Gore povodom umanjenja zarada vatrogascima-spasiocima kao posljedica obračuna minulog rada po program Evropa sad, 1. jula ove godine održan je sastanak sa ministrom Adžićem, koji u saopštenju za javnost navodi: 'Vatrogasci zaslužuju bolji tretman države', i izražava 'zadovoljstvo zbog povjerenja koje mu je ukazano, kao i razumjevanje i spremnost da pomogne u prevazilaženju problema'. Nadalje ističe da će inicirati 'formiranje radne grupe sa predstavnicima Ministarstva finansija i Sindikata vatrogasaca kako bi se problem riješio u što kraćem roku'", dodao je Tripković.

Kazao je kako očekuju poziv na sastanak, ukoliko je moguće do kraja sedmice, kako bi se "u duhu dobre saradnje" došlo do najboljih rješenja.

"Ostajemo u uvjerenju da rješavanje gorućih pitanja za Vas kao odgovornog političara mora i na vašoj agendi biti na visokom mjestu. Ne želimo da nam jedina opcija budu protesti, jer nije ni vrijeme ni mjesto, ali ako nam to ostane kao posljednja šansa, vjerujte da moramo i to učiniti, ne zbog nas, već zbog odgovornosti prema društvu i svakom građaninu naše Crne Gore. Molimo vas da ova nasa akcija ne bude još jedna akcija bez rezultata", zaključuje se u dopisu.

Bonus video: