Kvart iza "Vračara" u Nikšiću će biti rekonstruisan

"Biće odrađeni trotoari oko zgrada, parkinzi, zelenilo i rasvjeta, ali i kanalizaciona mreža koja je dugo godina unazad bila jedan od većih problema stanara", kazao je predsjednik Opštine Marko Kovačević

5845 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Na uređenje kvarta u Grudskoj mahali, u centru Nikšića, iza zgrade „Vračar“, mještani čekaju više od 15 godina. Toliko godina lokalna uprava je i najavljivala uređenje pomenutog kvarta, a toliko godina su i „Vijesti“ pisale o istom.

Sve je ostajalo na praznim obećanjima, a stanari su odavno prestali da vjeruju da će kvart u kome žive, i koji je jedan od najneuređenijih u gradu, konačno početi sa uređenjem. Sve do prije nekoliko dana.

„Stanujem ovdje više od 40 godina. Ovo je jedan od najstarijih kvartova u Nikšiću. Kad je Željezara počela da radi, ove zgrade su urađene i tada su useljene. Mislim da je 15 godina u programu da se kvart radi, a tek je sad pokrenuto“, rekao je jedan od stanara kvarta u Ulici „Dragice Pravice“, Tadija Šuković.

Inicijator rekonstrukcije je Opština Nikšić, investitor je Uprava za kapitalne projekte, a projekat je uradila opštinska Agencija za projektovanje i planiranje. Ugovorena vrijednost radova, koje izvodi nikšićko preduzeće „Akropolis“, je oko 700 hiljada eura, a prema riječima predsjednika Opštine, Marka Kovačevića, radovi će biti završeni za 150 dana.

„Krenuli smo u realizaciju još jednog kapitanog projekta koji smo kandidovali prošle godine u državni budžet. Dobićemo još jedan lijepo sređeni kvart u gradu. Biće odrađeni trotoari oko zgrada, parkinzi, zelenilo i rasvjeta, ali i kanalizaciona mreža koja je dugo godina unazad bila jedan od većih problema stanara. To smo isplanirali u saradnji sa građanima koji su nam se javili, tako da imamo uspješnu komunikaciju sa mještanima i uspijevamo da uradimo i više od onoga što smo planirali“, rekao je Kovačević koji je obišao radove.

U toku su i radovi na uređenju kvarta između Njegoševe i ulice Narodnih heroja, a u planu je uređenje i drugih kvartova, poput onog između „Karađorđeve“ i Ulice „Narodnih heroja“.

„Uskoro počinjemo i rad na novoj zgradi RTV Nikšić. Baziraćemo se na centar grada. Sve ono što smo planirali počinje da se realizuje i kao predsjednik Opštine zbog toga moogu samo da budem zadovoljan“, kazao je Kovačević.

Lokalna uprava je poslednjih dana, što preko IFAD projekta, što iz sopstvenih budžetskih sredstava, asfaltirala preko šest kilometara putnih pravaca u Banjanima.

Bonus video: