"Donacijom OEBS-a unaprijeđena transparentnost i otvorenost Skupštine Crne Gore"

"Sigurni smo da će oprema omogućiti efikasno upravljanje bibliotečkim fondom, u skladu sa savremenim standardima"

4723 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Biblioteka Skupštine Crne Gore obogaćena je sa oko sto naslova iz oblasti istorije, političkih nauka, prava i ekonomije, ali i unaprijeđene savremenom IT opremom, poručeno je iz Skupštine Crne Gore.

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore, Aleksandar Klarić, sastao se tim povodom sa zamjenicom šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe.

Predstavljajući novine u prostoru skupštinske biblioteke, Klarić je izrazio zadovoljstvo zbog kontinuirane podrške koju Misija OEBS-a pruža na polju unapređenja i modernizacije usluga biblioteke, kako u vidu espertske podrške, tako i vrijednih donacija.

On je, kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, izrazio zahvalnost i na dugogodišnjoj podršci koju Misija pruža Skupštini u raznim oblastima od značaja za njen rad, prvenstveno na kontinuiranoj podršci unapređenju transparentnosti i otvorenosti institucije.

Posebno je, kako je saopšteno, istakao značaj podrške stručnim i kadrovskim kapacitetima Službe Skupštine, što u konačnom treba da doprinese informisanijem i kvalitetnijem radu kako poslanika, tako i parlamenta kao cjeline.

Leirtroe je poručila da je pravi trenutak da se unaprijede alati za obradu zahtjeva biblioteke, kao i vođenje inventara knjiga i revizija bibliotečkog fonda.

"Sigurni smo da će oprema omogućiti efikasno upravljanje bibliotečkim fondom, u skladu sa savremenim standardima. Nadamo se da će zaposleni u skupštinskom Istraživačkom centru, ali i ostalo osoblje i članovi Parlamenta, koristiti donirane knjige i literaturu“, kazala je Leirtroe.

Leirtroe je, ističući da je Misija OEBS-a odan partner crnogorskom parlamentu, te apostrofirajući kvalitet dosadašnje međuinstitucionalne saradnje, naglasila da će Skupština Crne Gore i u narednom periodu imati punu podršku Misije.

Na sastanku je, takođe, bilo riječi o postignutim rezultatima i prethodnim projektima Skupštine u dijelu njenih institucionalnih i administrativnih kapaciteta, kao i o planovima za dalje aktivnosti.

Sagovornici su, kako se navodi, izrazili spremnost za dalju saradnju i inicijative u skladu sa sa prioritetima Skupštine i principima djelovanja Misije OEBS-a.

"Prostorije skupštinske biblioteke su temeljno adaptirane, osavremenjene vrijednom i modernom IT opremom, čime je Skupština Crne Gore dobila još jednu multifunkcionalnu salu. Dodatno, bibliotečki fond je obogaćen velikim brojem naslova u oblasti istorije, političkih nauka, prava i ekonomije, a značajno su unaprijeđene i modernizovane usluge biblioteke kroz espertsku podršku prilikom unošenja naslova iz fonda Biblioteke u online katalogu COBISS. Takođe, pokrenuta je automatizovana pozajmica publikacija iz fonda Biblioteke, te definisan tekst Pravilnika o radu Biblioteke", navodi se u saopštenju.

Poručeno je da je takvim novinama, dodatno unaprijeđena transparentnost i otvorenost institucije, te ojačana njena potpuna okrenutost ka građanima.

Bonus video: