Pejović: Cilj je društvo u kojem muškarci i žene imaju jednake mogućnosti

"Najveće prepreke u Crnoj Gori u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti su neadekvatno sprovođenje zakona, kontinuitet patrijahalnih oblika ponašanja i razmišljanja, nedovoljno učešće žena na mjestima odlučivanja, odsustvo ženske solidarnosti, nejednaka podjela privatnih poslova, te marginalizacija kulturnih politika", navodi se u saopštenju

4506 pregleda 2 komentar(a)
Sastanak Unije za Mediteran, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Sastanak Unije za Mediteran, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

"Crna Gora je podržala drugu Deklaraciju o jačanju uloge žene u društvu i potvrdila svoju posvećenost ciljevima jačanja politike jednakih mogućnosti za koje se zalaže Unija za Mediteran", saopštili su iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Ističu da je četrdeset dvije države članice Unije za Mediteran, podržalo novi strateški dokument koji tretira rodne steteotipe i jača ulogu žene u društvu.

Biljana Pejović ispred Vlade Crne Gore, kazala je da su "najveće prepreke u Crnoj Gori u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti neadekvatno sprovođenje zakona, kontinuitet patrijahalnih oblika ponašanja i razmišljanja, nedovoljno učešće žena na mjestima odlučivanja, odsustvo ženske solidarnosti, nejednaka podjela privatnih poslova, te marginalizacija kulturnih politika".

Pejović naglašava da su svi navedeni izazovi prepoznati u novom nacionalnom dokumentu za postizanje rodne ravnopravnosti.

Kako kaže, "svrha nacionalne strategije jeste da utiče na eliminisanje identifikovanih rodnih nejednakosti u najvećoj mjeri te da doprinese na najbolji način redefinisanju rodnih uloga i odnosa na svim nivoima donošenja odluka kroz dobro postavljene smjernice".

Za Pejović, "cilj je da imamo društvo u kojem muškarci i žene imaju jednake mogućnosti da doprinesu kulturnom, političkom i društvenom napretku i uživaju na jednak način sve benefite tog napretka".

"Ne možemo biti zadovoljni procentom žena u izvršnoj vlasti kada je riječ o visokim pozicijama, ali imamo po drugi put u istoriji svog parlamentarizma predsjednicu Skupštine, a potpredsjednicu po prvi put", ističe se u saopštenju.

"Naš budžet postaje sve više rodno odgovoran i Crna Gora ima snažan zakonski okvir za jačanje ženskog preduzetništva, kao i za borbu protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja", kaže Pejović.

Ona navodi da je sadašnji trenutak, sa svim izazovima sa kojima se zemlje suočavaju individualno ili na globalnom nivou, pravi za postavljanje rodne ravnopravnosti u fokus novih političkih agendi.

Pejović usvajanje nove Deklaracije o jačanju uloge žena u društvu ocijenjuje kao "značajan doprinos politikama za postizanje pune rodne ravnopravnosti i u Crnoj Gori".

Deklaracija je usvojena na petom sastanku Unije za Mediteran i Hašemitske Kraljevine Jordan uz ko-predsjedavanje Evropske unije, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: