Radonjić: Ponovo sam iskorišćena u političke svrhe, nijesam ništa ukrala

"Zbunjujuća je izjava jednog predsjednika Vlade, koji je, kao što je i sam izjavio, detaljano pripremao krivičnu prijavu i imao uvid u spornu dokumentaciju da tako olako daje paušalne i netačne informacije i time obmanjuje javnost i nanosi štetu pojedincu, u ovom slučaju meni i mojoj porodici

19166 pregleda 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivša pomoćnica generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Jelena Radonjić reagovala je na izjavu premijera Dritan Abazović koji je saopštio da je podnio krivičnu prijava Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv više bivših visokih funkcionera da su pričinili višemilionsku štetu dodjelom funkcionerskih stanova i stambene pomoći.

Abazović je ime Radonjić spomenuo tokom konferencije za novinare 21. oktobra 2022. godine.

"U ovom društvu posrnulog morala, u kome većina političara jedni druge nazivaju lopovima, postala je praksa da niko od njih nema potrebu da tu ljagu spere sa sebe. Ja nijesam političarka. I nijesam lopov. Branim svoje dostojanstvo. Deceniju i po sam radila u Skupštini Crne Gore kao pomoćnica generalnog sekretara, do jula ove godine, kad mi je istekao mandat. Važno mi je da istaknem da sam za člana Komisije predložena bez znanja i pristanka od tadašnjeg predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i u njenom radu učestvovala sam na tri sastanka. Nijesam imala vremena ni namjeru da zloupotrebim službeni položaj u radu Komisije, a to nijesam učinila ni tokom svog dugogodišnjeg profesionalnog staža. Nijesam ništa ukrala, jer mi to moje porodično i građansko dostojanstvo ne dozvoljava", navela je Radonjić u reagovanju.

Dodaje da čim je vidjela da joj je ime "ponovo iskorišćeno u političke svrhe", da se najavila u Vladi za prijem kod Abazovića, da bi kao građanka "dobila odgovor na optužbu da sam u periodu od deset godina svojim činjenjem oštetila državu za više miliona, a pritom kao što sam već rekla prisustvovala sam samo na tri sastanka".

"Zbunjujuća je izjava jednog predsjednika Vlade, koji je, kao što je i sam izjavio, detaljano pripremao krivičnu prijavu i imao uvid u spornu dokumentaciju da tako olako daje paušalne i netačne informacije i time obmanjuje javnost i nanosi štetu pojedincu, u ovom slučaju meni i mojoj porodici. Očekivala sam da će me Dritan Abazović pozvati na razgovor, s obzirom da sam od njega u više navrata dobijala priznanja za moj rad. Imajući u vidu njegove obaveze, posredno sam obavijestila i ministra unutrašnjih poslova koji je moj sugrađanin, da želim da razjasnim situaciju. Dva puta sam tokom toga dana tražila prijem kod predsjednika poslaničkog kluba Crno na bijelo, istim povodom. Slučajno sam srela i kandidata za gradonačelnika Podgorice i njega zamolila da prenese informaciju. Svi su očigledno bili u velikom poslu i nijesu imali vremena da me saslušaju", navela je Radonjić.

Zato je, kako je navela otišla u Skupštinu Crne Gore da još jednom pokuša da dobije odgovor od Abazović, koji je te noći prisustvovao sjednici Skupštine.

"Uredno sam se prijavila na ulazu, u svojstvu građanina, kao što nalaže Pravilnik o unutrašnjem redu. I čekala. Dok sam čekala broj policijskih službenika se povećavao, tako da kad se on pojavio na pristojnoj udaljenosti, ja nijesam imala priliku da mu se približim, ali jesam da iza njihovih leđa kažem. Da viknem sve ono što mi nalažu ugled i čast. Snagu policijskih službenika sam osjetila na svojem tijelu, dok su me izbacivali iz doma svih građana. Zaštitili su Dritana Abazovića od dojučerašnje koleginice. Pitanje je kako bi se proveo anonimni građanin u toj prilici. Niko od poslanika u sali i u prostojima poslaničkih klubova, koji su sigurno čuli buku, nije izašao da vidi što se dešava u holu, iako je većina bila neformalno informisana. Riječ ohrabrenja i ruku podrške su mi jedino pružili poslanik Milun Zogović i predsjednica Danijela Đurović, sa kojom sam čak najkraće sarađivala tokom rada u Skupštini", navela je Radonjić.

Dodaje da će "svakako u redovnom sudskom postupku dokazati da nijesam lopov".

"Međutim, građanska savjest mi je nalagala da skrenem pažnju javnosti na ovaj primjer, koji potvrđuje da nas zloupotrebljavaju i koriste kao potrošnu robu na različite načine, radi svojih političkih interesa. Nepristajanje na takvu poziciju sigurno nosi brojne probleme i degradaciju, ali ja sam svemu naredna. Jer, niko mi ne može oduzeti ponos", navela je Radonjić.

Bonus video: