Lutovac u trci za šefa Advokatske komore

Dvije godine nakon što je aktuelnom rukovodstvu istekao mandat, advokati biraju novo

27507 pregleda 16 komentar(a)
Nećemo biti ničiji privezak: Lutovac, Foto: BORIS PEJOVIC
Nećemo biti ničiji privezak: Lutovac, Foto: BORIS PEJOVIC

Dugogodišnji podgorički advokat Branislav Lutovac jedan je od kandidata za novog predsjednika Advokatske komore, a za tu poziciju neće se ponovo kandidovati aktuelni predsjednik, advokat Zdravko Begović.

Begović je za “Vijesti” kazao da se neće ponovo kandidovati za tu funkciju, objasnivši da su za 12. novembar zakazni regionalni zborovi advokata, na kojima će s predlagati kandidati za predsjednika i druge organe Advokatske komore.

”Dosta sam bio tamo. Treba šansu dati nekom ko ima novu energiju, ja neću biti na listi. Nema kandidata, kandidat je onaj koga zaokruže advokati. Svi su na listi, takav je statut - ko god nije disciplinski kažnjen, nalazi se na listi”, rekao je Begović.

On objašnjava da su u pitanju otvorene liste i da kolege zaokruživanjem biraju kandidate koji će kasnije ući u trku za predsjednika Komore.

Prema saznanjima “Vijesti”, jedan od kandidata za predsjednika Komore je ugledni podgorički advokat Branislav Lutovac.

On je za “Vijesti” potvrdio da je na insistiranje brojnih kolega prihvatio da se kandiduje za predsjednika Komore.

”Tačno je da sam prihvatio kandidaturu s ciljem da advokatura sa svojim ogromnim stručnim i intelektualnim potencijalom doprinese promociji pravde i pravičnosti u Crnoj Gori. Izbori će prvi put biti obavljeni putem otvorenih lista, što je krupan demokratski iskorak. Ukoliko budem izabran, nastojaću da advokatura, kao jedan od stubova pravosuđa, bude na usluzi i državi Crnoj Gori i njenim građanima, ali da ne bude ničiji privezak, već da energično i dosljedno čuva svoju nezavisnost i samostalnost”, kazao je Lutovac.

Ovaj advokat, sa stažom od preko trideset pet godina, kazao je da je fundamentalni aspekt građanskog i demokratskog društva postojanje jakih i nezavisnih institucija:

”Advokatska komora je jedna od njih, kao jak korektiv zaštite slobode i prava građana. Teorijski termin vladavine prava mora da se suštinski ostvari kroz svakodnevnu sudsku praksu u Crnoj Gori. To će, uz zaštitu ustavnih i zakonskih prava advokata, poboljšanje njihovog statusa i pomoć u edukaciji mladih advokata, biti glavni zadatak Advokatske komore. Da bi bili primjer drugima, advokati u svom radu kao etičku odrednicu moraju da imaju u vidu četiri veličanstvene riječi, koje su bile uklesane iznad prostorije za branioce u starom Rimu - ‘pravdoljublje, čovječnost, znanje i vrlina’”, rekao je Lutovac.

Aktuelni predsjednik Komore početkom septembra za decembar je najavio zakazivanje redovne/izborne Skupštine AKCG.

U saopštenju objavljenom tada na sajtu Komore piše da će na toj sjednici biti izabrano novo rukovodstvo, uz puno poštovanje propisane procedure.

Begoviću je mandat istekao u decembru 2020. godine, ali nekoliko narednih mjeseci, zbog restriktivnih mjera za suzbijanje koronavirusa, nije zakazivana sjednica na kojoj bi se biralo novo rukovodstvo.

”Vijesti” su u julu 2021. godine objavile da su zdravstvene vlasti odobravale održavanje izborne sjednice Advokatske komore i davale im preporuke kako da to učine, a ne prekrše epidemiološke mjere kojima se suzbija širenje koronavirusa.

Čelnici Advokatske komore to, međutim, tada nijesu učinili.

Bonus video: