Nijesu znali da će da im ruše kuće

Predstavnice Republičkog zavoda za urbanizam, koji je obrađivač plana i Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Tamara Vučević i Zorica Rakčević, ni prilikom predstavljanja smjernica plana, nijesu kazale da kuće treba da budu srušene
250 pregleda 1 komentar(a)
javna rasprava DUP ZAgorič, Foto: Luka Zeković
javna rasprava DUP ZAgorič, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.09.2017. 19:13h

Mještani Zagoriča, kojima je nacrtom Detaljnog urbanističkog plana (DUP) „Zagorič 5”, predviđeno rušenje kuća, jer se nalaze u željezničkom koridoru, juče su na centralnoj javnoj raspravi o tom dokumentu, istakli da za to nijesu znali, dok nijesu pročitali tekst u „Vijestima”.

Predstavnice Republičkog zavoda za urbanizam, koji je obrađivač plana i Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Tamara Vučević i Zorica Rakčević, ni prilikom predstavljanja smjernica plana, nijesu kazale da kuće treba da budu srušene.

Tek nakon insistiranja građana, da im se pojasni šta je predviđeno planom, Vučević je kazala da na takozvanoj trianguli, odnosno mjestu ukrštanja pruge Beograd - Bar i Podgorica - Nikšić u Zagoriču predviđen je zeleni pojas, odnosno da ti objekti nijesu predviđeni da budu u tom prostoru.

Nakon insistiranja mještana da se kaže koliko je kuća predviđeno za rušenje, Vučević je kazala da je oko stotinu za uklanjanje.

“Na nama nije da govorimo koliko će biti uklonjeno i kako. Rukovodimo se planom višeg reda, odnosno Prostorno urbanističkim planom”, kazala Vučević.

Mještanin Mladen Bauković kazao je da je nejgova kuća, u planu od 1974. godine, da je napravljena na privatnoj zemlji.

“Svi mi ovdje, koji smo došli u toj smo situaciji, šta treba sada da radimo i ko će i kako da nam nadoknadi imovinu zbog rušenja”, kazao je Bauković.

Vučević je pojasnila da se obrađivači time ne bave, ali da svakako bi to trebalo da bude regulisano, kroz postupak eksproprijacije.

Mještani Zagoriča zatražili su juče da se produži vrijeme za javnu raspravu o nacrtu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) „Zagorič 5”, jer nijesu bili upoznati da je izrada tog dokumenta u toku.

Glavna primjedba većine mještana je bila da nijesu bili upoznati da je javna rasprava i zatražili su da se organizuje u Mjesnoj zajednici ili ispred groblja u Zagoriču.

Rakčević je kazala da svi mogu dostaviti pisane primjedbe, da rasprava traje do drugog oktobra, ali da su odlučili da rok za dostavljanje promjedbi produžili do šestog oktobra.

Šćepanović: Može li crkva uz zid groblja u Zagoriču

Paroh podgorički Mitropolije crnogorsko primorske Predrag Šćepanović pitao je da li može da se uz zid ograde groblja u Zagoriču ili na parceli, koja se koristi za parking, izgradi crkva. Kazao je da ne mogu svi vjernici, da dođu u hram Hristovog vaskrsenja ili crkvu Svetog Đorđa.

“Ne mora biti većih gabarita, prosto da zadovolji potrebu vjernika”, kazao je Šćepanović. Vukčević je kazala da plan nije predvidio izgradnju crkve, ali da predstavnici Mitropolije treba da dostave pisani predlog i da će biti razmotren.

Bonus video: