Ministarstvo pravde: Sudski savjet raspisao poziv za predsjednika Vrhovnog suda nakon što je Kovač napustio sjednicu

"Ministarstvo pravde ima stav da za ovakvom odlukom nije bilo potrebe, jer ni prethodni javni pozivi nisu bili uspješni. Zato smatramo da je trebalo sačekati novi Zakon o Sudskom savjetu i sudijama"

33854 pregleda 17 komentar(a)
Kovač, Foto: Vlada Crne Gore
Kovač, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarstvo pravde saopštilo je kako izražava žaljenje zbog načina na koji je na današnjoj sjednici Sudski savjet, mimo usvojenog dnevnog reda, raspisao Javni poziv za kandidate za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore.

Iz ovog Vladinog resora na Tviteru su napisali da posebno zabrinjava činjenica što je ta odluka donijeta nakon što je ministar pravde (Marko Kovač) morao da napusti sjednicu Sudskog savjeta i to zbog sjednice Vlade, te prilikom donošenja ove odluke nije bio ni prisutan.

"Ministarstvo pravde ima stav da za ovakvom odlukom nije bilo potrebe, jer ni prethodni javni pozivi nisu bili uspješni. Zato smatramo da je trebalo sačekati novi Zakon o Sudskom savjetu i sudijama", kažu iz Ministarstva pravde.

Navode kako želie da podsjete javnost da je taj Nacrt već poslat Venecijanskoj komisiji, kao i da se njegovim usvajanjem otvara put za širi i transparentniji izbor predsjednika Vrhovnog suda.

"Zašto Sudski savjet nije slično postupio, kao i zašto je sve urađeno mimo znanja resornog ministra, ostavljamo na tumačenje stručnoj i laičkoj javnosti", zaključuju iz Ministarstva pravde.

Bonus video: