Đurović: Funkcionalno, nepristrasno i objektivno sudstvo cilj koji pokušavamo da dosegnemo

"Naš strateški cilj da pristupimo evropskoj porodici naroda predstavlja dodatan motiv i podstrek da pokrenemo brže reforme u oblasti sudstva i da preduprijedimo ili smanjimo slučajeve korupcije i kriminala u svim oblastima društva, a koji ne služe na čast nijednom državnom službeniku koji se trudi da svoj posao obavlja na najbolji mogući način, u interesu građana i društva"

1686 pregleda 0 komentar(a)
Đurović, Foto: Screenshot/Youtube
Đurović, Foto: Screenshot/Youtube

Funkcionalno, nepristrasno i objektivno sudstvo je temelj svake moderne, demokratske države, a za Crnu Goru cilj koji dugi niz godina afirmišemo i pokušavamo da dosegnemo, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako se navodi u saopštenju iz crnogorskog parlamenta ona je to navela čestitajući Dan crnogorskog sudstva (29. oktobar) vršiteljki dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Vučković, nosiocima sudijske funkcije u tom i drugim sudovima i svim zaposlenim u sudstvu.

"Mnogo je izazova i problema sa kojima se suočavaju organi sudske vlasti, a koje moramo kao država i društvo rješavati u što skorijem roku. To je neophodno, prije svega, da bi se obezbijedila pravna sigurnost za svakog građanina Crne Gore, ali i sačuvale osnovne funkcije države i osigurao naš dalji evropski put", navela je Đurović.

Kaže da u tom cilju, oni koji imaju najveću odgovornost u zakonodavnoj i sudskoj vlasti moraju pronaći način da se obezbijedi nesmetano funkcionisanje sudske grane vlasti, u najboljem interesu građana i sveukupnog razvoja države.

"Naš strateški cilj da pristupimo evropskoj porodici naroda predstavlja dodatan motiv i podstrek da pokrenemo brže reforme u oblasti sudstva i da preduprijedimo ili smanjimo slučajeve korupcije i kriminala u svim oblastima društva, a koji ne služe na čast nijednom državnom službeniku koji se trudi da svoj posao obavlja na najbolji mogući način, u interesu građana i društva", kaže Đurović.

Izrazila je punu podršku crnogorskim sudijama u njihovom odgovornom i zahtjevnom poslu.

"I želim da im poručim da pronađu snagu da se sa izazovima sa kojima se suočavaju nose hrabro i odvažno. Sigurna sam da će dati maksimalan doprinos da izgradimo sudski sistem koji će biti usklađen sa evropskim kriterijumima i utemeljen na vladavini prava, stabilnosti pravnog poretka i garanciji zaštite prava i sloboda građana", zaključila je Đurović.

Bonus video: