Vodovod uveo restrikcije: Najveća pljevaljska naselja pola dana bez vode

Iz Vodovoda kažu da će restrikcije ostati na snazi sve dok se ne poboljša hidrološka situacija

12449 pregleda 4 komentar(a)
Dio pljevaljskog naselja Guke, Foto: Goran Malidžan
Dio pljevaljskog naselja Guke, Foto: Goran Malidžan

Mještani najveće pljevaljske gradske Mjesne zajednice Guke i još nekoliko gradskih i prigradskih naselja, koji se vodom snabdijevaju sa bazena Bogiševac, pola dana nemaju uredno vododnabdijevanje zbog restrikcija u isporuci vode koje je uvelo preduzeće Vodovod usljed nepovoljne hidrologije.

Zavrtanje slavine dva puta tokom 24 sata otežava građanima tih naselja obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a mnogi se žale i da često nestajanje vode izaziva kvarove na vodovodnim instalacijama, zbog vazduha koji pod pritiskom izlazi iz cijevi, prije nego što protekne voda.

Zbog nepovoljne hidrološke situacije, opštinsko preduzeće Vodovod prije par dana, osim noćnih, uvelo je i dnevne restrikcije u vodosnabdijevanju korisnika, koji se vodom snabdijevaju sa bazena Bogiševac.

”Obavještavamo sve korisnike da je usljed sve lošije hidrološke situacije došlo do izuzetnog smanjenja dotoka vode sa izvorišta Jugoštica, stoga će se u cilju racionalizacije potrošnje vode za piće preći na djelimični režim rekstriktivnih mjera na bazenu Bogiševac”, saopšteno je iz opštinskog preduzeća Vodovod.

Restriktivne mjere se primjenjuju u dnevnom terminu od 10 do 14 časova, kao i u noćnom terminu, u periodu od 22 do 6 časova, narednog dana.

Građani koji su kontaktirali “Vijesti” smatraju da Vodovod ima mogućnost da izbjegne makar dnevne restrikcije, jer može da prepumpava vodu iz postrojenja Pliješ, ali da to dovoljno ne rade zbog štednje struje, što u preduzeću demantuju.

”Pumpe na postrojenju Podbogiševac rade 24 časa i uz pomoć njih prepumpavamo vodu sa postrojenja Pliješ u bazene na Bogiševcu”, kazao je vršilac dužnosti direktora Vodovoda Mladen Dragašević.

Kazao je da bi, da to ne rade, korisnici koji se snabdijevaju iz bazena na Bogiševcu vodu imali samo tri sata dnevno, jer su dotoci sa izvorišta Jugoštica znatno smanjeni u posljednje vrijeme.

Dragašević je kazao da će restrikcije ostati na snazi sve dok se ne poboljša hidrološka situacija i ne bude ozbiljnijih padavina.

Kazao je da je bazen na Bogiševcu kapaciteta 600 metara kubnih, a da sa izvorišta Jugoštica trenutno dolazi svega četiri litra u sekundi.

Dragašević je kazao da je potrošnja vode oko 22 litra po sekundi.

”Dvije pumpe iz podstanice Podbogiševac prepumpavaju vodu sa postrojenja Pliješ u količini od 12 metara kubnih u sekundi. One su uključene 24 sata dnevno, ali je i dalje potrošnja veća od količine vode koje možemo da prepumpavamo i koja dolazi sa izvorišta Jugoštica. Trenutna potrošnja je oko 22 litra u sekundi što znači da nam nedostaje šest litara u sekundi vode i zbog toga smo morali da uvedemo restrikcije kako bismo pripunili bazene i obavili hemijsko tretiranje vode”, rekao je Dragašević.

Osim naselja Guke, Dragašević je kazao da se iz bazena na Bogiševcu vodom snabdijevaju naselje Rudnica, Dajevića han, Deveta, zgrada Sedmica u Moćevcu, potrošači u Ulici Hamdije Šahinpašića i 11 kuća u Ulici Predraga Leovca.

Dragašević je istakao da restrikcije u ovo doba godine nisu nikakva novost i da su i prethodnih godina zbog slabih dotoka sa izvorišta Jugoštica uvođene restrikcije u vodosnabdijevanju.

Jugoštica je udaljena 7,5 km od Pljevalja i prvi izvor koji je kaptiran za potrebe vodosnabdijevanja u Pljevljima, još 1886. godine. Paralelni cjevovod do rezervoara Bogiševac je položen 1981. godine.

Voda izvora Jugoštica gravitaciono dotiče do rezervoara Bogiševac koji je sagrađen 1980. godine

Dragašević je kazao da je snabdijevanje korisnika iz druga dva vodovoda Breznica i Pliješ stabilno.

Bonus video: