Bjelopoljskoj bolnici iz budžeta 449 hiljada eura

Ministar Kenan Hrapović i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić posjetili su u srijedu zdravstvene ustanove u Bijelom Polju, kao i podstanice Rasovo i Bistirca
135 pregleda 0 komentar(a)
Bijelo Polje bolnica, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje bolnica, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 28.09.2017. 16:06h

Opštoj bolnici u Bijelom Polju je iz kapitalnog budžeta za 2017. godinu opredijeljeno više od 449 hiljada eura za kupovinu opreme, koju su iz menadžmenta te ustanove naveli kao neophodnu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministar Kenan Hrapović i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić posjetili su u srijedu zdravstvene ustanove u Bijelom Polju, kao i podstanice Rasovo i Bistirca.

Kako se navodi, delegacija Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstvno osiguranje posjetu Opštoj bolnici počela je obilaskom Internog odjeljenja, gdje je konstatovano da je, uprkos rekonstrukciji ovog segmenta ustanove, potrebna izgradnja novog objekta.

„Iz kapitalnog budžeta za 2017. godinu, Opštoj bolnici u Bijelom Polju opredijeljeno je 449.400,00 eura za kupovinu opreme, koju su iz menadžmenta te ustanove naveli kao neophodnu. Od ovih sredstava bjelopoljska bolnica će dobiti: skener, Aparat za skrining sluha novorođenčeta, Biomikroskop sa aplanacionom tonometrijom, Ergometriju, Kompjuterizovano vidno polje, OCT Aparat, UZ (abdominalna i linearna sonda) i UZ srca“, kaže se u saopštenju.

U cilju dugoročnog i stabilnog kadrovskog planiranja, dodaje se, Ministarstvo zdravlja dalo je saglasnost OB Bijelo Polje za četiri specijalizacije, i to: dvije iz pedijatrije, jednu iz ORL, jednu iz ortopedije, kao i tri uže specijalizacije: digestivna hirurgija, endokrinologija i neonatologija.

Na sastanku sa direktoricom bolnice Biserkom Bulatović i ljekarima te ustanove ocijenjeno je da se projekat elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda sprovodi uspješno, da je saradnja sa Domom zdravlja u tom gradu na visokom nivou, kao i da će kroz softverska unaprjeđenja sistema, zakazivanje funkcionisati još bolje, na zadovoljstvo pacijenata.

„Tokom obilaska Doma zdravlja Bijelo Polje i zdravstvenih stanica Rasovo i Bistirca sa direktoricom, Majdom Dobardžić, ocijenjeno je da je kvalitet pružanja zdravstvene zaštite na visokom nivou i da prostorno i profesionalno mogu da odgovore potrebama građana“, navode iz Ministarstva.

Kako su kazali, Dom zdravlja, u skladu sa potrebama koje su iskazali, iz kapitalnog budžeta dobiće opremu vrijednu 19 hiljada eura, i to: Autokeratorefraktometar, Biomikroskop sa aplanacionom tonometrijom I Direktni oftalmoskop.

Takođe, Domu zdravlja Bijelo Polje odobrena je specijalizacija iz oblasti oftalmologije.

„Nakon obilaska zdravstvenih ustanova i razgovora sa menadžmentima, Hrapović je ocijenio da je kvalitet pružanja zdravstvene zaštite u ustanovama na primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite na zadovoljavajućem nivou i da građani u ovim sjevernim opštinama dobijaju kvalitetnu, pravovremenu i efikasnu zdravstvenu zaštitu“, rekli su iz Ministarstva.

Hrapović je istakao da će se i u narednom periodu nastaviti kontinuitet u saradnji zdravstvenih ustanova i Ministarstva zdravlja, kao i da očekuje inicijative i konkretne aktivnosti preduzete od strane bolnice u pogledu unaprjeđenja kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga.

„Ministar zdravlja i direktor Fonda, razgovarali su i sa predsjednikom Opštine, Aleksandrom Žurićem, o spremnosti uključivanja lokalne uprave u projekte koji imaju za cilj obezbjeđivanje kvalitetnije bolničke infrastrukture i unapređenje zdravstvene zaštite stanovnika sa ovog područja“, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: