Zaštitnik: Đaku slomili šaku u dvorištu škole

Zaštitnik utvrdio da je maloljetnik pretrpio nasilje od vršnjaka i punoljetne osobe u dvorištu škole

14495 pregleda 13 komentar(a)
Maloljetnik zadobio i prelom šake (ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Maloljetnik zadobio i prelom šake (ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Dvanaestogodišnjem učeniku bjelopoljske OŠ “9. maj” u Sutivanu u maju ove godine ugrožena je bezbjednost u dvorištu te ustanove, pretrpio je verbalno i fizičko nasilje, uključujući i prelom šake, od vršnjaka i punoljetne, devetnaestogodišnje osobe.

To je konstatovao zaštitnik ljudskih prava i sloboda, odlučujući po pritužbi roditelja dječaka koji je tvrdio da njegova djeca trpe diskriminaciju i nasilje, te da škola ne preduzima nikakve mjere da smanji međuvjersku distancu među učenicima i ne preduzima adekvatne mjere da nasilnike sankcioniše.

Roditelj je o događaju od 24. maja ove godine, kada je njegov sin pretrpio nasilje, strah, zadobio prelom šake i vrijeđan na nacionalnoj osnovi, obavijestio Centar bezbjednosti Bijelo Polje.

”Zaštitnik zapaža iz dokumentacije koju je dostavila JU OŠ “9. maj” Sutivan, Bijelo Polje, da je došlo do nasilja među učenicima u dvorištu škole te da škola nije bila upoznata sa navedenim događajem i da nije u tom dijelu preduzimala mjere i radnje iz svoje nadležnosti, iz razloga što se, kako navode, događaj nije desio u prostorijama škole nego u poslijepodnevnim časovima kada škola ne radi i niko od zaposlenih radnika škole se nije nalazio u krugu školskog dvorišta. Takođe se u izjašnjenju škole navodi ‘da u dosadašnjem radu škole nije bilo prijava nasilja i diskriminacije’”, navodi se u mišljenju. Iz OŠ “9. maj” istakli su da je uprava o tom događaju upoznata tek nakon obavještenja od službenika Uprave policije, koja je izuzela video snimke sa nadzornih kamera...

Zaštitnik je toj školi preporučio da preduzme mjere i radnje u cilju pružanja individualne pomoći učenicima koji ispoljavaju neadekvatno ponašanje, da sprovede radionice o važnosti nenasilne komunikacije, sa osvrtom na prepoznavanje različitih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, da obezbijedi osnovne informacije i stručnu podršku i pomoć zaposlenima o prepoznavanju nasilja i zanemarivanja, te da unaprijedi saradnju sa roditeljima njegujući partnerski odnos.

Bonus video: