Autobuska stanica Tivat poslovala pozitivno uz pomoć Opštine

Od ukupnih prihoda AST koji su u 2021. iznosili 254.160 eura, skoro petina se odnosi na prihode od dotacija koje je ta firma dobila iz gradskog budžeta

6957 pregleda 6 komentar(a)
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković

Preduzeće Autobuska stanica Tivat (AST), čiji je osnivač i jedini vlasnik Opština Tivat, poslovnu 2021. godinu završilo je sa neto dobiti u iznosu od 13.706 eura.

To je drastično bolji poslovni rezultat nego prethodne, koronakrizne 2020. godine, koju je AST okončao sa gubitkom od 29.950 eura.

Međutim, da u prvoj polovini prošle godine nije bilo nastavka direktne finansijske podrške osnivača, Opštine Tivat, toj firmi koja je počela tokom 2020. godine u doba korone kada je drumski saobraćaj doživio pravu katastrofu zbog brojnih restriktivnih mjera, AST bi i prošlu poslovnu godinu završila sa značajnim gubitkom.

Od ukupnih prihoda AST koji su u 2021. iznosili 254.160 eura, skoro petina se odnosi na prihode od dotacija koje je ta firma dobila iz gradskog budžeta. Opština je AST lani uplatila ukupno 49.580 eura, pomažući toj firmi da održi elementarnu likvidnost i redovno izmiruje obaveze prema svojih 16 zaposlenih.

Subvencije iz gradske kase AST je lani dobijala u periodu od januara do juna, u prosječnim mjesečnim iznosima od po 8.263 eura.

Što se tiče prihoda iz redovne djelatnosti, peronizacije za autoprevoznike koji koriste tivatsku autobusku stanicu, prodaje i rezervacija karata, naplate staničnih usluga i peronskih karata, te naplate usluga garderobe, AST je lani prihodovala ukupno 162.882 eura. To je skoro duplo više nego u 2020. godini, ali je još čak 38,7 odsto manje nego u turistički do sada rekordnoj 2019. godni, što potvrđuje da se drumski prevoz putnika u Crnoj Gori lani još nije bio oporavio od razornih posljedica korone i restriktivnih mjera koje su preduzimane za sprečavnje širenja virusa.

AST je lani ostvarila i 35.522 eura prihoda od sporednih djelatnosti, prvenstveno od iznajmljivanja poslovnog prostora u objektu autobuske stanice drugim pravnim licima. Zanimljivo je međutim, da AST Tivat, iako autobuske stanice kao vrlo prometna mjesta, u svim drugim gradovima bivaju korišćene i kao prostor za postavljanje reklama, već godinama od reklamiranja u krugu tog objekta, ne zarađuje ni centa.

Što se troškova poslovanja tiče, oni su za AST lani iznosili ukupno 239.280 eura, od čega su najviše - 189.956 eura, iznosili troškovi zarada i ostalih ličnih primanja zaposlenih. Prosječna neto zarada zaposlenih na AST lani je iznosila 561 euro i bila je za oko 10 odsto veća od državnog prosjeka u sektoru drumskog saobraćaja.

Zbog ukupne izazovne poslovne situacije i velikih gubitaka iz 2020, kao i namjere Opštine Tivat da to preduzeće uskoro bude dobrovoljno likvidirano, a njegovu djelatnost da preuzme druga opštinska firma, Parking servis, to je AST lani ulaganja u održavanje objekta i unapređenje svojih sadržaja svela na minimum i nije realizovala ništa od ranije planiranih značajnijih investicija.

Tokom 2021. je na AST Tivat prodato ukupno 34.299 putničkih karata, što je čak 93 odsto više nego 2020, ali je to i dalje 48 odsto slabiji rezultat od onoga koji je ostvaren u rekordnoj 2019. godini.

Lani je usluge AST u međugradskom prevozu na linijama unutar Crne Gore, te i međunarodnom prevozu na linijama za Srbiju, BiH, Hrvatsku i Sjevernu Makedoniju, koristilo ukupno 55 prevoznika koji su prosječno saobraćali na 28 linija tokom glavne ljetnje sezone u periodu maj-oktrobar, odnosno na 16 linija u vansezoni. Prosječan broj dnevnih polazaka autobusa sa tivatske autobuske stanice bio je 86 u sezoni, odnosno 45 dnevno u periodu van sezone.

Bonus video: