UO UCG za smjenu Vojvodić: Tri glasa protiv, čeka se rektorka

Nakon što je Upravni odbor donio odluku o prihvatanju inicijative, Vojvodićeva o njoj treba da se izjasni, a Senat će dati svoje mišljenje
59 pregleda 44 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.09.2017. 12:15h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore danas je tokom elektronske sjednice prihvatio inicijativu predstavnika Vlade u tom tijelu da rektorka Radmila Vojvodić bude smijenjena, uz tri glasa protiv, a 12 za.

Nakon što je UO donio odluku o prihvatanju inicijative, Vojvodićeva o njoj treba da se izjasni, a Senat će dati svoje mišljenje.

Upravni odbor UCG ima petnaest članova, od kojih pet zastupa interese Vlade (Vlada ih imenuje), dok su ostali iz redova akademskog i neakademskog osoblja UCG, te studenti.

“U slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, UO će i bez izjašnjavanja Senata razmotriti inicijativu i donijeti odluku. U slučaju da Senat ili Upravni odbor odbiju inicijativu za razrješenje, nova inicijativa se ne može podnijeti prije isteka šest mjeseci”, stoji u članu 55 Statutu UCG.

“U cjelokupnom postupku upisa u Visoku medicinsku školu (VMŠ) u Beranam, u višemjesečnom periodu, rektorka je, kako na sjednicama Upravnog opdbora i Senata, usmenim saopštavanjem, tako i kontinuiranim saopštenjima za medije, iskazivala krajnje negativan odnos prema politici Vlade. Pored toga, nepoštovanje i neiuzvršavanje odluka Vlade, ogleda se i u zahtjevu rektorke UO, kojim se komentariše Odluka i zaključak Vlade i predlaže da se slijedi tadašnji stav Senata i Upravnog odbora, što je suprotno Zakonu io visokom obrazovanju i Statutu UCG...”, stoji između ostalog u inicijativi koju je potpisalo pet članova UO koji zastupaju interese Vlade - Nataša Pešić, Mubera Kurpejović, Vladan Joković, Goran Jovetić i Milanko Damjanović.

Nakon iniciranja smjene rektorke od strane Vlade, Vojvodićeva je izjavila da nije tačno da kao rektor nije izvršavala zadatake predviđene Zakonom i Statutom, niti nanijela štetu Univerzitetu Crne Gore, kao što se navodi u inicijativi.

Vlada je početkom juna odlučila da VMŠ treba da ostane u Beranama, ali Senat i UO nijesu prihvatali tu odluku do sredine avgusta.

Tada je stav rektorke i Senata preglasan u korist odluke Vlade, pa je raspoisan konkurs i upisano 70 brucoša.

Bonus video: