Gošović: Oštetili ste majke, nijeste slušali Sud

Gošović je pojasnio da su trenutno u nezavidnom položaju majke kojima je ostvarivanjem prava na naknadu po osnovu dvoje i više djece izgubile pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti i na penziju
64 pregleda 1 komentar(a)
Neven Gošović (Novine)
Neven Gošović (Novine)
Ažurirano: 28.09.2017. 11:57h

Član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović pozvao je ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da prekine ćutanje svog resora i omogući majkama da uživaju zakonska prava.

Nakon što je Ustavni sud odlučio da su naknade majkama sa dvoje i više djece neustavne, one su ukinute, a Gošović tvrdi da još nije ispoštovana odredba da one neće biti dovedene u nepovoljniju pravnu situaciju od one u kojoj su bile prije prihvatanja doživotne naknade.

Gošović je pojasnio da su trenutno u nezavidnom položaju majke kojima je ostvarivanjem prava na naknadu po osnovu dvoje i više djece izgubile pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti i na penziju.

"Zavod za zapošljavanje Crne Gore već dva mjeseca iščekuje instrukcije Ministarstva rada i socijalnog staranja da li majkama, koje su se nalazile na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, ali su pravo na naknadu ostvarile po osnovu godina ostvarenog radnog staža, primjenom odredaba člana 54a Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, sada pripada pravo na nakndu po osnovu nezaposlenosti", navodi se u otvorenom pismu Gošovića.

Tvrdi da pravni stav Ustavnog suda nije ispoštovan ni prema kategoriji majki koje su izgubile pravo na penziju, tako da one, čekajući odgovor Zavoda za zapošljavanje, već tri mjeseca ne ostvaruju naknadu ni po kom osnovu.

On tvrdi da na taj "krajnje nedopustiv i neodgovoran način" država ne omogućava majkama, koje uplatom doprinosa stiču pravo na starosnu penziju, da to pravo i ostvare.

Bonus video: