MKM: Profesionalni i slobodni novinari čuvari demokratskog poretka i slobodnog društva

"Prva Medijska strategija Crne Gore 2023-2027, čija je priprema pri kraju, u značajnom dijelu se bavi mjerama u oblasti bezbjednosti novinara, a predviđena je i snažnija podrška Komisiji za praćenje istraga napada na novinare, kako bi neriješeni slučajevi koji opterećuju, postali prošlost", navodi se u saopštenju

1518 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Profesionalni i slobodni novinari su čuvari demokratskog poretka i slobodnog društva i ne postoji opravdanje da bilo ko bude izložen nasilju", saopštili su iz Ministarstva kulture i medija (MKM), povodom 2. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

"Napadima na novinare, ili, preciznije, napadima na istinu, želi se zaustaviti razvoj, želi se nasiljem nametnuti haos, umjesto poretka, stabilnosti i prosperiteta", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, ulažu maksimalne napore u rješavanju problema koji postoje u oblasti medija.

Naglašavaju da se, "prva Medijska strategija Crne Gore 2023-2027, čija je priprema pri kraju, u značajnom dijelu bavi mjerama u oblasti bezbjednosti novinara, a predviđena je i snažnija podrška Komisiji za praćenje istraga napada na novinare, kako bi neriješeni slučajevi koji opterećuju, postali prošlost".

Ističu da su Vlada, Ministarstvo i drugi nadležni organi u godišnjem izvještaju Evropske komisije, dobili pozitivnu ocjenu kada je u pitanju pooštravanje kaznene politike povodom napada na novinare.

Dodaju da je to dodatna obaveza da u tom pravcu usmjere svoj dalji rad.

"Crna Gora, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i država koja za svoj strateški cilj ima ulazak u porodicu razvijenih zapadnih demokratija, veoma je svjesna da je jedan od osnovnih preduslova da se to desi stvaranje i njegovanje ambijenta za istinsku slobodu izražavanja i slobodu medija", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: