"Pauk" opet na ulicama Nikšića

"Pauk će u narednom period u užem dijelu grada pratiti nepropisno parkiranje i prioritet će biti održavanje komunalnog reda. Najveći haos je ispred ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji u užem gradskom jezgru

5043 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nakon dugogodišnje pauze specijalno vozilo, tzv. "pauk", ponovo je na ulice Nikšića.

Ovoga puta "pauk" je u nadležnosti Komunalne policije i Parking servisa, a ne, kao što je to ranije bio slučaj, policije.

Načelnik Komunalne policije, Veselin Čurović, nada se da će zahvaljujući "pauku" komunalni red biti zaveden u gradu pod Trebjesom jer novčana kazna za nepropisno parkirano vozilo i nije mala - minimum od 105 do 125 eura, u zavisnosti od toga da li vlasnik istu plaća u roku od osam dana ili kasnije.

"Novčana kazna za nepropisno parkirano vozilo na trotoaru ili kolovozu je 60 eura, odnosno 40 ukoliko se plati u roku od osam dana. Započeta radnja premještanja vozila se plaća 30 eura, a isto tolika je cijena i za usluge odvoženja vozila, dok se pet eura plaća za svaka 24h koliko se vozilo čuva na parking prostoru, tako da je ukupna cijena za odvoženje nepropisno parkiranog vozila 125 eura, odnosno 105 ako se plati u roku od osam dana", kazao je Čurović "Vijestima".

Kako je istakao, cilj im je da prije svega na građane Nikšića djeluju preventivno, pa tek onda represivno, jer je, nada se, svima u interesu da se komunalni red u gradu održava na bolji i kvalitetniji način.

"Pauk će u narednom period u užem dijelu grada pratiti nepropisno parkiranje i prioritet će biti održavanje komunalnog reda. Najveći haos je ispred ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji u užem gradskom jezgru. Nadam se da će sugrađani voditi računa o parkiranju i apelujem na njih da se oslobode te loše navike, jer neće biti selektivnog kažnjavanja već po zakonu koji je za sve isti", poručio je načelnik Komunalne policije.

Čurović
Čurovićfoto: Svetlana Mandić

Visina kazne za odvoženje nepropisno parkiranog automobila, kao i za nepropisno parkiranje, je definisana Vladinom Uredbom i iznos je isti na nivou cijele Crne Gore.

Sva nepropisno parkirana vozila biće odvezena na parking kod Doma revolucije, na dio koji je za to obezbijeđen, a vlasnik automobila nakon što plati kaznu moći će da podigne vozilo.

"Na pomenutom parkingu je naznačeno mjesto gdje vlasnici automobila mogu platiti kaznu i podići vozilo. Smatram da na parkiralištima po gradu ima dovoljna mjesta, a da je cijena od trideset centi, koliko košta sat parkinga, zaista mala i da se svima više isplati da vozilo parkiraju na za to predviđeno mjesto, nego da plaćaju kaznu. Mi mjesečno napišemo oko 500-600 novčanih kazni za napropisno parkirana vozila., a naplata tih kazni je oko 50 odsto", kazao je Čurović.

Očekuje da će već za desetak dana pojava „pauka“ i njegovo, u početku, preventivno djelovanje, dati rezultate i dovesti do uspostavljanja komunalnog reda.

Bonus video: