Zaštitnik: "Standard" da blagovremeno moderira i ukloni komentare koji sadrže seksistički i mizogini govor

Zaštitnik donio mišljenje na pritužbu Bojane Jokić jer redakcija “Standarda” nije moderirala seksističke i mizogine objave čitalaca

8177 pregleda 0 komentar(a)
Sloboda govora obavezuje i da se izbjegavaju izjave koje vrijeđaju druge, Foto: Shutterstock
Sloboda govora obavezuje i da se izbjegavaju izjave koje vrijeđaju druge, Foto: Shutterstock

Portal “Standard” trebalo bi da blagovremeno moderira i ukloni komentare koji sadrže elemente seksističkog i mizoginog govora, a Uprava policije da preduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju identifikovanja i procesuiranja lica koja su širila takav govor prema Bojani Jokić iz LGBT Foruma Progres, koja je i podnijela pritužbu.

To se, pored ostalog, navodi u mišljenju zaštitnika na pritužbu Jokić na pisanje portala “Standard” i tekst od 25. aprila 2021. “Članici Savjeta RTCG Bojani Jokić bilo zabavno maltretiranje Šofranca na podgoričkom aerodromu”, te na tekst u kojem je objavljeno izvinjenje portala uz naslov “Jokić traži izvinjenje i prijeti tužbom: Članica Savjeta RTCG glumi žrtvu, a napadnutom novinaru crta trobojna srca preko glave”.

Jokić
Jokićfoto: Boris Pejović

Jokić je u pritužbi navela da su portal i nepotpisani autor u prvom tekstu cijenili šta je njoj zabavno, a šta ne, na osnovu njenih privatnih objava na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, na kojima je javno osudila dešavanja na crnogorskom aerodromu a u vezi sa napadom na novinara Nebojšu Šofranca.

Ona u pritužbi navodi i da su takvi postupci “Standarda” dio organizovanog i ciljanog pokušaja da se ona diskredituje, da je dovedena u pitanje njena i bezbjednost njene maloljetne djece, te da je bila izložena organizovanim napadima na društvenim mrežama, prije svega na Tviteru. Za drugi tekst “Standarda”, nakon što je tražila izvinjenje, pojasnila je da je spornu fotografiju na koju se portal poziva objavio/kreirao korisnik Fejsbuk stranice “Neprijatni/psalam118”, te da je fotografiju podijelila nekoliko minuta nakon što je originalna postavljena.

U mišljenju koje potpisuje zamjenica Zaštitnika Nerma Dobardžić, pored ostalog, navodi se da je Jokić na Tviteru 24. aprila 2021. uz fotografiju Šofranca napisala “Kakav dan”, a potom i snimak koji prati objavu “Sramno zastrašivanje novinara @MMC_RTCG”. Sportski događaji ne smiju služiti za političke ili nacionalne obračune”. Njene objave pratili su uvredljivi komentari, u kojima je, pored ostalog, navedeno i “vašljiva kučko”, “smeće jedno”...

”Standard” je potom, utvrdio je zaštitnik, objavio prvi sporni tekst, koji su takođe pratili uvredljivi komentari na račun Jokić, što je bio slučaj i nakon što je isti portal objavio navodno izvinjenje.

U zaključnoj ocjeni, kako navodi zaštitnik, podnositeljka ukazuje da joj je neprofesionalnim izvještavanjem “Standarda” povrijeđena čast i ugled, da je bila žrtva govora mržnje na društvenim mrežama, primarno na Tviteru, nakon objava u kojima je javno osudila dešavanja na aerodromu, a u vezi sa napadom na novinara Šofranca.

Zaštitnik jw utvrdio da ispod teksta sa naslovom da Jokić traži izvinjenje, i dalje postoje uvredljivi mizogini komentari na njen račun.

Zaštitnik, pored ostalog, podsjeća da sloboda govora jeste srž demokratskog društva, ali i da istovremeno obavezuje da se u najvećoj mogućoj mjeri izbjegavaju izjave koje vrijeđaju druge i napad su na njihova prava. Ukazuje i na narastajući problem sve učestalije pojave seksizma u Crnoj Gori i konstatuje da seksizam nije adekvatno sankcionisan, već da dosta često nije ni prepoznat kao problem.

Sadržina spornih komentara na tvit nalogu podnositeljke je uvredljiva, društveno neprihvatljiva i sporni komentari sadrže elemente seksističkog govora mržnje i mizoginog govora, piše u mišljenju i dodaje se da su administratori “Standarda” dozvolili objavljivanje takvih komentara i da do donošenja mišljenja, oni nisu obrisani.

”Komentari ispod tekstova, koji podnositeljku pritužbe označavaju kao ‘kokošku, kompleksašicu, ćurku, smeće...’ nesumnjivo spadaju u primjere netolerantnog, mizoginog i diskriminatornog govora u onlajn sferi”, piše u mišljenju.

Jokić je “Vijestima” kazala da su žene u javnom prostoru “izuzetno nezaštićene kada je u pitanju seksizam, mizoginija i diskriminacija”.

”I jako mi je žao što moramo pokretati eksterne mehanizme kako bismo se zaštitile, iako su portali u zakonskoj obavezi da uklanjaju takve vrste komentara. Portal ‘Standard’ je na mom slučaju pokazao da nije saveznik žena u borbi za ravnopravan tretman, već da su, u zavisnosti od političkog konteksta, spremni da prećutno tolerišu komenatre koji imaju za cilj da omalovaže i ponize ženu”, rekla je ona.

”Standard” i UP dužni su da u roku 30 dana od prijema mišljenja Zaštitniku dostave izvještaj o radnjama i mjerama preduzetim u cilju izvršenja preporuka.

Bonus video: