Nezadovoljni vlašću u Rožajama traže samostalnu opštinu Biševo

"Iz Bošnjačke stranke i danas kada idu put Podgorice kažu da su pošli za Crnu Goru”

10768 pregleda 20 komentar(a)
Na krilima istorije Biševa i autohtonih Biševaca formirana opština Rožaje: Sabah Salja Čolović, Foto: Privatna arhiva
Na krilima istorije Biševa i autohtonih Biševaca formirana opština Rožaje: Sabah Salja Čolović, Foto: Privatna arhiva

Poslije više od šest decenija stanovnici Biševa kod Rožaja žele da vrate opštinu.

Predsjednik Inicijativnog odbora za pokretanje i sprovođenje postupka formiranja nove opštine Biševo izdvajanjem iz postojeće Opštine Rožaje Mersudin Foćka Redžović, kazao je da je ta opština postojala od 1918. godine i da je funkcionisala sve do 1955. godine, kada je ukinuta.

”Mještani i dijaspora Biševa žele konačno da vrate svoje i da sami odlučuju o onom što im i pripada. Naime, Biševo sa bogatom istorijom, gde žive ljudi različitih vjera i nacija, kroz istoriju imalo je puno poznatih ličnosti koji su svojom sposobnošću i odanošću prema Biševu i Crnoj Gori ostavili neizmjerni doprinos u razvoju svog mjesta i same države. Biševo je kroz istoriju imalo revolucionare, narodne heroje, nosioce Partizanske spomenice, treba napomenuti da je pokret otpora protiv fašizma NOR upravo krenuo iz Biševa 1941. godine, kao i da je prvi magistralni put koji je spajao Crnu Gori i Srbiju upravo prošao kroz Biševo početkom 30-ih god prošlog vijeka”, kazao je Foćka Redžović, koji živi i radi u Njemačkoj.

Sabah Salja Čolović podsjetio je da je početkom 50-ih godina Opština Biševo imala oko 9.000 stanovnika.

”Kao samostalna Opština, Biševo je 1918. godine imalo i svoju poštu i telefon, krajem 40-ih god prošlog vijeka Dom kulture i svoje kino, zemljoradničke zadruge, hotel, fabrike tekstila, bolnicu, osnovnu školu... Treba napomenuti da je Biševo u vrijeme Osmanske vladavine imalo svog Pašu-Biševca koji je bio i lični zet Sultana Abdulah Hamida II. Početkom 1955. godine spajanjem opštine Biševo i Opštine Ibara osniva se opština Rožaje, koja do tada nije ni postojala. Upravo se tada na krilima istorije Biševa i autohtonih Biševaca formira opština Rožaje. I tada Rožaje postaje uz pomoć Biševa i Biševaca koji svojim revolucionarnim odlukama doprinose bržem razvoju Rožaja, sve do kraja 80-tih, kada grad postaje industrijski moderan i privlačan za život”, kazao je Čolović.

Biševci ističu da je u posljednje dvije decenije opštinska vlast u Rožajama namjerno i ciljano radila na urušavanju Biševa i njegovog stanovništa, te da se za to vrijeme iz tog kraja iselilo skoro dvije hiljade stanovnika.

”Ovakvim odnosom prethodne i sadašnje vlasti, Biševci su odlučili da stanu na kraj ovakvom brutalnom terorisanju svoga stanovništva. Želimo napomenuti da skoro 1.800 Biševaca živi na područiju Zapadne Evrope i da isti žele da svoj kapital i svoje projekte ulože u svoje mjesto. Kako je sada stanje, niko od njih ne želi da ulaže u svoj kraj, zato smo svi mi iz Biševa jednoglasni i odlučni da Biševu vratimo status opštine”, kazao je Redžović.

On je istakao da je dolaskom Bošnjačke stranke na vlast to stanje pogoršano.

”Opština Rožaje ili ‘zelena zgrada’ je možda jedina opština u Crnoj Gori gdje je dolaskom BS na vlast nepoželjno čuti ‘dobro jutro’, ‘dobar dan’, ili ‘doviđenja’, već samo smijete reći ‘selam alejkum’ i slične pozdrave. Ili ako već morate izgovoriti, onda to radite što tiše, da se ne čuje. Žalosno, ali istina je da je lokalna vlast nije ni prstom mrdnula za svoje građane. Pri tom niko od njih nije osiromašio, niko od njihovih familija nije iselio iz Rožaja, svi se obogatili, udomili svoje u luksuzne stanove, penthause, državne institucije, državne fakultete... Ta ista BS je obezvrijedila sve koji nisu njihovi članovi i njihovi ‘janjičari’, pretvorili su grad u kojem samo oni iz BS imaju pravo na život. Njihovi glasači više su emotivno vezani za njih nego za svoje najmilije, koji su upravo zbog Bošnjačke stranke morali da napuste svoj dom i svoju državu, za koju iz Bošnjačke stranke i danas kada idu put Podgorice kažu da su pošli za Crnu Goru”.

Iz Opštinskog odbora Bošnjačke stranke, u odgovoru na pitanja “Vijesti”, saopšteno je da “ne žele da odgovaraju na tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje”.

Predsjednik Opštine: Rožaje je grad multietničkog sklada

Odgovarajući na pitanje da je li opravdan zahtjev mještana Biševa za formiranje opštine, gradonačelnik Rožaja Rahman Husović podsjetio je da su, shodno Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, definisani uslovi kao i sam postupak za teritorijalnu promjenu odnosno osnivanje, ukidanje i promjena teritorija opštine.

Podsjetio je da mišljenje na inicijativu daje nadležno ministarstvo, uz procjenu organizacionih, kadrovskih i tehničkih mogućnosti.

Prvi čovjek te opštine, međutim, tvrdi da takva inicijativa nije opravdana iz objektivnih razloga...

Husović
Husovićfoto: Bošnjačka stranka

Husović je istakao da nisu tačni navodi izvjesnih Biševaca “da se u Opštini Rožaje kao pozdravi ne mogu čuti ‘dobar dan’, ‘dobro veče’... već samo ‘’selam alejkum’, ‘merhaba’”...

”Rožaje i Rožajci su poznati po gostoprimstvu kao i tradicionalno dobrom međuvjerskom suživotu, međusobnom pomaganju i razumijevanju. Kao mjesto na raskrsnici, Rožaje je nazvano ‘Musafirska kuća’ u kojoj su samo u posljednjih 130 godina našli utočište i gostoprimstvo pripadnici različitih nacionalnih i vjerskih pripadnosti. Citiraćemo samo neke od navoda uglednih intelektualaca: ‘Rožajci su najbolji narod na svijetu’ - Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda. U prilog tome ide i činjenica da je predsjednik Husović primio visoko odlikovanje eparhije Budimljansko-nikšićke za trud i ljubav koja je ukazana i prema obnovi Sabornog hrama u Rožajama čime se potvrđuje da u Rožajama živi multietnički i multikulturalni sklad na zadovoljstvo svih građana Rožaja.

Prema tome, Rožajke i Rožajci se kako kroz istoriju tako i sada drže osnovnih Ustavnih načela koja se odnose na slobodu misli, savjesti i vjeroispovjesti, kao i na slobodu izražavanja koja je zagarantovana svim građanima Crne Gore”, saopštili su iz opštine.

Dodaju da im nije poznato da Rožajci govore ‘odoh za Crnu Goru’, jer svi državu doživljavaju kao svoju: “U prilog tome podsjetio je da je na referendumu za njenu nezavisnost glasalo rekordnih 91,3 odsto građana, čime su dali legitimitet državi i njenom teritorijalnom i ustavnom poretku”.

Bonus video: