Vajt-Bojkot: Pored vojne obuke, naši kadrovi nose zaista pozitivne utiske o Crnoj Gori

Iz Ministarstva odbrane su kazali da su pripadnici 1. Pješadijskog bataljona i Vazduhoplovstva VCG, uz britanske marince, prikazom sposobnosti okončali uvježbavanje trodnevne ofanzivne operacije, koja je objedinjavala helikopterske desante, upotrebu oklopnih vozila, kao i borbena dejstva u dnevnim i noćnim uslovima

4606 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa obuke, Foto: Ministarstvo odbrane
Detalj sa obuke, Foto: Ministarstvo odbrane

Zajednička obuka pripadnika Vojske Crne Gore i britanskog Kraljevskog marinskog korpusa "Odlučan odgovor 22" pokazala je da se lako postiže interoperabilnost između savezničkih snaga na bojnom polju kada su njihovi pripadnici dobro obučeni, istakao je zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Željko Radulović, nakon današjeg prikaza sposobnosti u širem rejonu Pljevalja.

On je kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, naglasio da je zajednička obuka "Odlučan odgovor 2022" jedna od rijetkih prilika gdje smo mogli da vidimo istovremeno uvježbavanje kompleksnih operacija na kopnu, moru i u vazduhu.

"U obuci je učestvovao i vod pješadije koji se priprema za NATO aktivnost "Enhanced Vigilance Activity" (eVA) u Bugarskoj, čime je potvrdio da može kredibilno da predstavlja i Vojsku i državu", rekao je Radulović.

Britanski vojni ataše u Crnoj Gori, potpukovnik Timoti Vajt-Bojkot, naglasio je da je ova saradnja izuzetan primjer zajedničkog rada NATO saveznica, na obostranu korist.

"Ovdje imamo britansku grupu na zadatku sa ekspedicionim sposobnostima. Oni koriste svoje planinsko iskustvo u radu sa crnogorskim oružanim snagama. Pored vojne obuke, naši kadrovi nose zaista pozitivne utiske o Crnoj Gori", rekao je on.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da su pripadnici 1. Pješadijskog bataljona i Vazduhoplovstva VCG, uz britanske marince, prikazom sposobnosti okončali uvježbavanje trodnevne ofanzivne operacije, koja je objedinjavala helikopterske desante, upotrebu oklopnih vozila, kao i borbena dejstva u dnevnim i noćnim uslovima.

"Odlučan odgovor 22 zvanično će biti završen sjutra, prikazom sposobnosti mornarica dvije zemlje u Baru, kome će prisustvovati visoki zvaničnici Crne Gore i britanskih Oružanih snaga", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: