Brnović: Potreban udružen nastup kako bi se popravilo stanje, kada je u pitanju smanjenje nelegalnih smetlišta

"Potrebno je osnažiti mjesne zajednice. Postoje načini za stimulaciju građana u cilju selektivnog odlaganja otpada", rekla je Brnović i pozvala predstavnike savjeta mjesnih zajednica da djeluju u tom smjeru

2903 pregleda 0 komentar(a)
Sa predavanja, Foto: DMEN
Sa predavanja, Foto: DMEN

Iza svake priče o ekologiji, stoji ekonomija, kazala je, kako se navodi u saopštenju za javnost, Ružica Brnović, samostalni savjetnik u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Ona je u Nikšiću, na sastanku koji je organizovalo Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN), održala predavanje na temu "Stanje iz oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori i Nikšiću".

"Potrebno je osnažiti mjesne zajednice. Postoje načini za stimulaciju građana u cilju selektivnog odlaganja otpada", rekla je Brnović i pozvala predstavnike savjeta mjesnih zajednica da djeluju u tom smjeru.

Sastanku su prisustvovali predstavnici dijela mjesnih zajednica na teritoriji opštine Nikšić, resornih sekeretarijata Opštine Nikšić, ekološkog nevladinog sektora i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Brnović je, kako se navodi u saopštenju koje potpisuje koordinator projekta, Dušan Babić, tokom izlaganja navela potrebu udruženog nastupa različitih činilaca kako bi se popravilo stanje na terenu, kada je u pitanju smanjenje nelegalnih smetlišta.

"Poželjno je imati redovnu komunikaciju između građana, nadležnih institucija, nevladinog sektora i Komunalnog preduzeća. Konstantni sastanci i traženje rješenja treba da doprinesu dobijanju najboljih rješenja. Počinje se polako'', rekla je Brnović.

Tokom sastanka razmatrani su modeli samoorganizovanja građana u mjesnim zajednicama, u smjeru prevazilaženja problema sa otpadom.

Miodrag Karadžić, iz Društva mladih ekologa, predstavio je rezultate mapiranja nelegalnih smetlišta u opštini Nikšić.

Oni su prikupili podatke sa 21 veće deponije čija je zapremina veličine utovara prosječnog kamiona i više.

Ono što je karakteristično za svaku lokaciju je da su smještene na periferiji gradskog jezgra, uz obalu rijeka ili saobraćajnica.

Proces upravljanja otpadom u Crnoj Gori, prema riječima Karadžića, i dalje nije zaokružen.

"I dalje nemamo dobijanje finalnog proizvoda, odnosno industriju koja bi prerađivala otpad do novog proizvoda. Ne iskorišćavamo ogromne količine otpada, koji u većini slučajeva završava na nelegalnim smetlištima", rekao je Karadžić.

Pomenuti sastanak održan je u sklopu projekta "Podrška procesu uspostavljanja pravilnog upravljanja otpadom u Nikšiću", koji je finansijski podržan od Skupštine opštine Nikšić na konkursu za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

Bonus video: