Mitrović: Sve liči na eksperiment u kome se testira izdržljivost Pljevljaka

Mitrović je istakao da je Marković, hvaleći Rudnik uglja, “propustio da kaže da je to najveći poreski dužnik u Crnoj Gori, ali i da i dalje drastično zagađuje životnu sredinu”
76 pregleda 1 komentar(a)
Milorad Mitrović, Foto: Privatna arhiva
Milorad Mitrović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.09.2017. 18:29h

Izjava premijera Duška Markovića da Opština Pljevlja neće moći da ubira ekološku taksu od zagađivača dok se ne konsoliduje crnogorski energetski sistem, direktan je poziv Pljevljacima da se iseljavaju jer ih država ne može zaštititi od ekološkog genocida.

Tako je Markovićevu poruku, upućenu nedavno iz najzagađenijeg grada u okruženju, doživio predsjednik ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović.

On je ocijenio da je riječ o jednoj od najskandaloznijih izjava koje su se mogle čuti u posljednje vrijeme

“Umjesto da se kroz naplatu ekološke naknade počne uticati na najveće zagađivače da konačno povedu računa o životnoj sredini u Pljevljima i smanje zagađenje, premijer ih je relaksirao i ohrabrio da nastave sa daljom degradacijom ovog prostora. Zaštita zdravlja stanovništva Pljevalja bi trebao i moralo biti prioritet“, saopštio je juče Mitrović.

Marković je prošle subote izjavio u Pljevljima da u ovom trenutku Opština neće moći da naplati ekološku naknadu.

“Ne možete nametati opterećenja i gušiti svaku šansu za razvoj. Najlakše je propisati naknadu i riješiti problem budžeta, bilo državnog ili lokalnog“, rekao je tada premijer.

Opština je u martu Vladi dostavila predlog odluke o naplati ekološke naknade od zagađivača, kojom je predviđeno da po tom osnovu kompanije izdvajaju u lokalni budžet pet odsto ostvarenih prihoda.

Mitrović je istakao da je Marković, hvaleći Rudnik uglja, “propustio da kaže da je to najveći poreski dužnik u Crnoj Gori, ali i da i dalje drastično zagađuje životnu sredinu”.

“On je otvoreno Pljevljacima stavio do znanja da Vladu ne interesuje nijedan gorući pljevaljski problem, a naročito ne problem drastične zagađenosti i izrazito loše zdravstveno stanje građana. Sve liči kao da se radi o nekom eksperimentu u kome se testira pojedinačna izdržljivost građana. Da li premijer zna da se u Bolnici za plućne bolesti u Brezoviku i na Onkološkom odjeljenju KC-a u Podgorici, najviše Pljevljaka liječi od najtežih bolesti. Ovi podaci očigledno nikoga ne zabrinjavaju pa ni premijera. Da li Marković zna za Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije koji je objavljan prošle godine... u kome se tvrdi da je svaki četvrti preminuli Pljevljak preminuo od posljedica zagađenja”, navodi Mitrović u saopštenju.

Bonus video: