Kako turiste što duže zadržati u PodgoricI

Iako Podgorica ima najbolji geografski položaj, kada je u pitanju odlazak u nacionalne parkove Crne Gore, ugostiteljima nije jednostavno da to gostima predoče kao ogromnu prednost
158 pregleda 18 komentar(a)
Vožnja balonom, Foto: Balonarski klub Budućnost
Vožnja balonom, Foto: Balonarski klub Budućnost
Ažurirano: 27.09.2017. 17:47h

Broj turista u Podgorici je tokom ove godine primjetno veći nego ranijih godina, a grupe stranaca na ulicama grada mogu se svakodnevno vidjeti.

Stranci koji dolaze u Crnu Goru, pa i Podgoricu, često biraju jeftiniji, manje komforan smještaj kako bi uživali u ljepotama naše države i u aktivnom turizmu.

Često se odlučuju da borave u hostelima u Podgorici, u kojima se prenoćište može platiti za manje od 10 eura.

Jedan od najbolje ocijenjenih hostela u Podgorici, prema podacima sa međunarodnih Internet stranica za smještaj „Hostel world“ je „Montenegro Hostel“. Vlasnica Gordana Knežević zadovoljna je brojem posjetilaca ove godine.

„Mislim da je na tu posjećenost veoma uticao povećan broj niskobudžetnih letova prema Podgorici iz nekoliko veoma važnih gradova kao što su London, Budimpešta i Milano“, kazala je Knežević.

Međutim, ugostitelji i dalje vode bitku da turiste zadrže što duže u glavnom gradu.

„Glavni je problem, kako te goste zadržati duže u Podgorici i šta sve možemo učiniti da brojni gosti iz cijelog svijeta ne prepoznaju Podgoricu samo kao tranzitni grad... Trenutni prosjek boravka gostiju u našem smještaju je 1,5 dana, što smatramo aposlutno nedovoljnim“, dodala je Knežević.

Iako Podgorica ima najbolji geografski položaj, kada je u pitanju odlazak u nacionalne parkove Crne Gore, ugostiteljima nije jednostavno da to gostima predoče kao ogromnu prednost.

Knežević ima i nekoliko ideja, koje bi strance motivisali da ostaju duže u Podgorici. Među njima je uvođenje modernog panoramskog voza na relaciji Podgorica-Kolašin.

„Atraktivnost pruge Podgorica-Kolašin je svjetski poznata i nebrojeno mnogo naših gostiju uzima kartu za voz samo da bi vidjelo taj dio puta. Zašto? Pa koliko god se nama planine koje nas okružuju činile prirodnim okruženjem, većini gostiju koji dolaze iz ravničarskih predjela kao što je Australija, ovi dramatični planinski krajolici su totalni fenomen“, pojašnjava Kneževićeva.

Dodaje da bi pun pogodak bilo i organizovanje letova balonom iznad „Plantaža“, kanjona Cijevne i dijela Skadarskog jezera.

„Ideja ima mnogo, a neke od njih može da realizije samo Glavni grad sa svojom Turističkom organizacijom, dok mi kao izdavaoci smještaja činimo sve da gostima obezbijedimo ugodan boravak, da nas zapamte kao ljubazne domaćine i da nam se opet vrate“, zaključila je Knežević.

Apartman za jedan dan košta oko trideset eura

Osim u hostelima, u kojima se za najnižu cijenu soba dijeli sa drugim posjetiocima, veliki je broj ponuda u gradu za one koji žele da borave u stanu. Zavisno od lokacije i opremljenosti stana, cijene noćenja za jednu osobu u Podgorici variraju od petnaestak eura do 150 eura.

Međutim, najčešće se stanovi ili apartmani iznajmljuju po cijeni od tridesetak eura. Boravak u hotelima sa četiri i pet zvjezdica se kreće od oko 100 do 150 eura, međutim smještaj je moguće naći i u hotelima niže kategorije za koje je, za jedno noćenje potrebno izdvojiti između 30 do 50 eura.

Skoro duplo više posjeta stranaca

Glavni grad je u junu posjetilo 15.906 turista, što je za 47,78 odsto više dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj noćenja, tokom tog mjeseca bio 28.109, što je za 39,05 odsto više u odnosu na prošlu ljetnju sezonu, podatak je Turističke organizacija Podgorice (TOP).

„Prema podacima TOP-a, u julu 2017. godine, naš grad je posjetilo 17.770 turista, što je za 46,10 odsto više dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, a broj noćenja 33.736, što je za 45,60 odsto više u odnosu na isti period prošle godine“, saopštila je Nina Pajović iz Turističke organizacije Podgorica.

U prvih pola godine, u gradu je boravilo ukupno 63.062 turista, što predstavlja povećanje od 37,50 odsto u odnosu na 2016. godinu. Ostvareni broj noćenja u ovom periodu bio je 120.629 i predstavlja povećanje od 38,98 odsto.

Bonus video: