Abazović: Jevreji u Crnoj Gori su više nego dobrodošli

Abazović je naveo da je jedna od njegovih prvih odluka kao premijera bila da dozvoli registraciju jevrejske zajednice

2479 pregleda 8 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović poručio je da su Jevreji u Crnoj Gori više nego dobrodošli.

"Lako je biti na pravoj strani, iako je strah nekada možda udoban. Prava strana je zaštita ljudskih prava i univerzalnih vrijednosti, borba za mir i promovisanje svega što daje pravdu građanima", istakao je Abazović tokom govora na večeri koju je organizovala Evropska jevrejska zajednica u Krakovu.

On je, kako navode, govorio nakon predsjednice Evropskog parlamenta Roberte Macole i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Poručio je, kako se navodi u saopštenju Vlade Crne Gore, da ne možemo da promijenimo prošlost, već samo budućnost.

Životna je, kako kaže, čast svakog lidera da služi svojoj zemlji, i to je, kako ističe, i njegova čast.

"Ali to nije dovoljno. Čast je pružiti ruku drugima. Ponosan sam na to što su Jevreji u mojoj zemlji više nego dobrodošli. Ponosan sam na to što u Crnoj Gori ne živi antisemitizam i što ona nije doprinijela ubijanjima u Drugom svjetskom ratu. Mi smo tada pružali zaštitu Jevrejima. Crna Gora može biti pozitivan primjer, pa i nekim mnogo razvijenijim zemljama", naglasio je Abazović.

Abazović je naveo da je jedna od njegovih prvih odluka kao premijera bila da dozvoli registraciju jevrejske zajednice.

"Način na koji doprinosimo svojoj državi i građanima je način na koji vidimo budućnost. Dužnost svakog lidera da posjeti Aušvic, i ja sam prvi put ovdje.", saopštio je Abazović.

Istakao je da je dužnost svakog donosioca odluka da učini mogućim da buduće generacije shvate šta se u Aušvicu dogodilo kako se to nikada više ne bi ponovilo.

"Rat i nasilje nijesu nikada rješenje. Mir i pravo jesu. Imamo mnogo različitosti, ali imamo još više stvari koje nas vezuju. Hajde da promovišemo takve stvari. Na kraju dana mi smo samo ljudi, i ma sa koje pozicije treba da doprinosimo takvim vrijednostima", zaključio je Abazović u govoru.

Bonus video: