Ekokul Media: Umjesto hotela u Baošićima desetine deponija

Iz ove NVO dodaju i da vlasnik kompanije "Carine" Čedomir Popović tvrdi da će tokom zimskog perioda raditi na uklanjanju otpada i uređenju parcele, uz opasku da su mu za taj posao potrebna pozamašna novčana sredstva

2911 pregleda 3 komentar(a)
Jedna od deponija u Baošićima, Foto: NVO Ekokul Media
Jedna od deponija u Baošićima, Foto: NVO Ekokul Media

Nevladina organizacija (NVO) Ekokul Media saopštila je da je u Baošićima, na lokaciji nekadašnje vojne kasarne i kampa za izbjegla lica i na mjestu gdje je planiran hotel, vidljiva ogromna količina smeća, građevinskog šuta, zelenog otpada...

Kako u saopštenju navode iz ove NVO taj prostor, na samoj obali mora u vlasništvu je kompanije "Carine doo", koja je kupila nekadašnje preduzeće "Južni Jadran".

"Ekskluzivna lokacija koja se prostire od obale do magistrale dio je privatizovane imovine, a prema najavama novog vlasnika Čedomira Popovića, na tom prostoru biće izgrađen luksuzni hotel. Hotela još nema, ali ima na desetine deponija, odnosno godinama deponovanog građevinskog otpada, pijeska, željeza, dasaka, kamenih i cementnih blokova, čak i djelova ogromnih kanalizacionih cijevi koje su za sobom ostavile firme koje su izvodile radova na kanalizacionom kolektoru", kažu iz NVO Ekokul Media.

Oni u saopštenju navode da im je vlasnik kompanije "Carine" Čedomir Popović potvrdio da se na toj parceli deponuje građevinski otpad, ali bez saglasnosti kompanije.

"Mislim da ko god nešto gradi u Herceg Novom, doveze otpad na tu lokaciju", rekao im je Popović.

Navode da na pitanje zašto kompanija nije spriječila nelegalno odlaganje otpada, Popović je rekao da nije bio u mogućnosti da zabrani prolaz preko parcele, a da nije angažovao stražare, jer nije očekivao da će građani na taj način zloupotrijebiti pristup lokaciji.

Dodaju i da su iz hercegnovske Komunalne policije i Komunalne inspekcije objanili koje su njihove nadležnosti u ovom i sličnim slučajevima.

"Ukoliko se odlaganje komunalnog odnosno građevinskog otpada vrši na lokaciji koja za tu namjenu nije određena prostorno-planskim dokumentom, u privatnom vlasništvu, shodno nadležnostima propisanim Zakonom o upravljanju otpadom, komunalni inspektor donosi rješenje o uklanjanju deponovanog otpada te vraćanju prostora u prvobitno stanje", prenijeli su saopštenje Komunalne policije i Komunalne inspekcije.

Dodali su i da su po tom osnovu reagovali i na lokaciji u Baošićima, te da je uručeno rješenje vlasniku da parcelu uredi i do privođenja namjeni ogradi.

Iz ove NVO dodaju i da vlasnik kompanije "Carine" Čedomir Popović tvrdi da će tokom zimskog perioda raditi na uklanjanju otpada i uređenju parcele, uz opasku da su mu za taj posao potrebna pozamašna novčana sredstva.

"Za odlaganje građevinskog neopasnog otpada Opština je privremeno odredila lokaciju Tisove grede i to će biti omogućeno do 1. januara 2024. No, mnogi se odlučuju da građevinski otpad ostave gdje je im bliže i lakše, poput lokacije u Baošićima, uprkos činjenici da time krše Zakon. NVO Ekokulmedia pratiće i podsjećati vlasnika parcele, kompaniju Carine doo, da u skladu sa rješenjem komunalne inspekcije očisti prostor i spriječi dalje nelegalno odlaganje otpada", saopštili su.

Na kraju dodaju da Projekat "Ecoscreen" implementira se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD2 realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samoupravu, među kojima su Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva čineći klaster “Coastal Mates”.

Bonus video: