Orden Legije časti za Irenu Radović

"Vi ste zahtjevan partner koji otjelotvoruje modernu Crnu Goru, ponosnu na svoj identitet i posvećenu promjenama koje će dovesti do ostvarivanja evropskog puta", kazao je ambasador Francuske Kristijan Timonije

30961 pregleda 63 komentar(a)
Radović, Foto: IRF
Radović, Foto: IRF

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, gospodin Kristijan Timonije, uručio je orden viteza nacionalnog reda Legije časti Ireni Radović, na prijemu koji je organizovan u francuskoj rezidenciji.

Radović je izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Orden Legije časti je ustanovio Napoleon Bonaparta prije 220 godina i on predstavlja najviše odlikovanje u hijerarhiji francuskih odlikovanja. Orden Legije časti se dodjeljuje najzaslužnijim francuskim i stranim državljanima. Predsjednik Francuske Emanuel Makron, nosilac je Legije časti u rangu Velikog vođe.

"Poznavajući vašu angažovanost u pogledu prava žena, čemu ste i mene privukli, ne mogu da se oduprem iskušenju i da ne pomenem prvu ženu koja je dobila ovo odlikovanje, Marija Anželika Dušmen 1851. godine. Ova žena snažne ličnosti bila je ranjena u ruku hladnim oružjem tokom borbe sa britanskim snagama, prilikom opsade For Greka na Korzici 24. maja 1794. godine. Uprkos svojim ranama, uspjela je da pobjegne i organizuje spašavanje tvrđave. Vaš put je drugačiji i srećom miroljubiv, ali ništa manje izuzetan. On je savršen odraz vaše neprikosnovene posvećenosti svojoj zemlji, ali i jačanju njenih odnosa sa Francuskom, uz odlučnost i snagu karaktera koji vas čini dostojnom saputnicom Marije Anželike Dušmen, što ovdje prisutni, a i oni koji nijesu, mogu posvjedočiti", rekao je Timonije.

orden Irena Radović
foto: Ambasada Francuske

Ambasador Francuske je istakao i pohvalio karijerni put Radović.

Timonije je istakao i stalnu želju Radović za učenjem koja je, kako je naveo, usmjerila ka promovisanju obrazovanja i ličnih zasluga u jednoj patrijarhalnoj tradiciji koja ne ohrabruje žene, niti one koji ne zavise od klanova ili partija.

"Ne možemo, takođe, da prećutimo vašu krajnju posvećenost poštovanju opšteg interesa i zakona, zbog čega ste, pored široko ali jednako rasprostranjenih osjećaja neprijateljstva, zavrijedili naše poštovanje. Vi ste zahtjevan partner koji otjelotvoruje modernu Crnu Goru, ponosnu na svoj identitet i posvećenu promjenama koje će dovesti do ostvarivanja evropskog puta. Draga Irena, želim da Vam čestitam na ovako briljantnoj karijeri i najiskrenije zahvaljujem na svemu što ste postigli, kao i na svemu što ćete preduzeti u budućnosti. U ime predsjednika Republike Francuske, proglašavam vas vitezom Legije časti", kazao je Timonije na svečanosti.

Radović je naglasila da sa ponosom prima orden i da joj je čast što je prepoznato da je njena karijera doprinijela usponu francusko-crnogorskih odnosa, ali i borbi za jačanje demokratskih vrijednosti.

"Zahvalna sam i ponosna što se ovo najprestižnije francusko odlikovanje uručuje prvi put crnogorskom državljaninu/državljanki na teritoriji Crne Gore, nakon obnove nezavisnosti. Čast je još veća što su ovo priznanje prije mene, kroz istoriju dobijali članovi naše kraljevske porodice: kralj Nikola, knjaz Danilo, knjaz Mirko i potomak dinastije Petrovića – uvaženi i dragi princ Nikola. Ovaj gest Francuske doživljavam kao počast mojoj zemlji i meni. I kao snažnu reafirmaciju vrijednosti slobode, pravednosti, hrabrosti, marljivosti i upornosti koje su nas ujedinile danas ovdje", rekla je Radović.

Irena Radović, orden Irena Radović
foto: IRF

Istakla je da cijeni prijateljstvo i odnos koji ambasador Timonije iskazuje prema Crnoj Gori, njegovu podršku i kvalitet saradnje u proteklom periodu.

"Dostupni izvori Istorijskog instituta Crne Gore govore da Francuska danas po prvi put u cijeloj istoriji postojanja samostalne crnogorske države najviše francusko odlikovanje uručuje jednoj ženi. Kao Crnogorka iz srca Stare Crne Gore, dirnuta sam, više nego što riječ može iskazati, ovim priznanjem koje ima snažno značenje i inspiriše duboke emocije. Republici Francuskoj i predsjedniku Republike Emanuelu Makronu zahvaljujem na dodjeli najprestižnijeg odlikovanja. Nosiću ga sa osjećanjem najveće časti i ponosa, a kroz moju misiju slaviću prijateljske odnose Crne Gore i Francuske“, kazala je između ostalog u obraćnju prisutnima Radović.

Bonus video: