FOTO Beranci se obračunavaju sa "divljim" deponijama

Od početka akcije “Uklonimo divlje deponije”, koja je počela 1. novembra, sanirane su tri od 15 nelegalnih deponija. Akciju su organizovali opštinska preduzeća Komunalno i Agencija za izgradnju i razvoj Berana, u saradnji sa medijskom kućom “Ivangrad studio” i Opštinom Berane

4386 pregleda 3 komentar(a)
Deponija u Lubnicama tokom akciji, Foto: Opština Berane
Deponija u Lubnicama tokom akciji, Foto: Opština Berane

Od početka akcije “Uklonimo divlje deponije”, koja je počela 1. novembra, sanirane su tri od 15 divljih deponija na teritoriji Berana.

Akciju su organizovali opštinska preduzeća Komunalno i Agencija za izgradnju i razvoj Berana, u saradnji sa medijskom kućom “Ivangrad studio” i Opštinom Berane.

Direkor Komunalnog Milan Lekić kazao je “Vijestima” da je plan da se u prvi mah očiste sve deponije, ali i da se vrši trajni monitoring kojim bi se spriječilo formiranje novih, ukoliko to bude moguće.

”Broj divljih deponija koje planiramo da u cjelosti uklonimo je vrlo teško konačno utvrditi, jer je naš istraživački postupak, koji je prethodio akciji kao priprema za nju, pokazao da je opravdano očekivati da, čak, i u trenutku kad razgovaramo možda neko ‘radi’ na formiranju nove deponije”, rekao je on.

Lokacije na kojima su od početka akcije uklonili divlje deponije su preko puta mjesnog groblja na Donjim Lugama, pored puta Berane-Lubnice, uz rijeku Bistricu i u Beranselu.

Lekić je pojasnio da osim kupljenja otpada, radnom zemljom saniraju cijelu površinu uz postavljanje adekvatne ograde i obavještenja.

Pojačan fokus na zaštiti životne sredine

Odgovarajući na pitanje na koji način vrše skladištenje ili uništenje otpada koje uklone sa divlje deponije, Lekić poručuje da se “trude da sve rade u skladu sa propisima i opšteprihvaćenim uputstvima za odlaganje otpada uz pojačan fokus na zaštiti životne sredine”.

”Komunalni nerazgradivi otpad se izdvaja, sakuplja u kamionima (smećarama) i odvozi na gradsku deponiju. Dio biootpada ostaje rasplaniran na licu mjesta, jer je neopasan i razgradiv, a građevinski otpad odlažemo na posebno određenoj lokaciji za takvu vrstu otpada”, kazao je on.

Lekić ističe i da je problem sa formiranjem divljih deponija višedecenijski problem u Beranama, te da smatra da je pospješen i opštom promjenom načina života, koju odlikuje povećana potrošačka aktivnost građana, čime se i uzrokuje uvećanje komunalnog otpada, koji treba odlagati na adekvatan način.

”Ali, kako god da je bilo ranije, smatramo da je u pitanju problem koji nije nerješiv, pa smo motivisani željom da Berane čuvamo kao čist grad, aktivirali se da ga prvo očistimo potpuno, ali i da tu čistoću održavamo u saradnji sa sugrađanima. Neusmnjivo je da je čist grad interes svakog žitelja Berana. Nova lokalna uprava u Beranama ima to na umu”, navodi Lekić.

Edukacijom građana do čistijeg grada

Akcija je, prema riječima Lekića, zamišljena i kao konkretna aktivnost na polju čišćenja i saniranja divljih deponija, ali i da ima prihvatljivu edukativnu dimenziju.

”Smatramo da ćemo pojačanom informisanošću građana o rezultatima našeg rada podići njihovu motivisanost za saradnju na mnogo viši nivo. Najveću pomoć nam mogu pružiti upravo oni, koji neće odlagati otpad mimo onih mjesta koja su za to predviđena i na kojima su postavljeni kontejneri”, kaže direktor Komunalnog.

To gradsko preduzeće će, kako je kazao, uz mjesečne račune građanima dostavljati uputstva za odlaganje kabastog otpada, sa instrukcijama na kom mjestu i na koji način takav otpad skladištiti.

Dodaje i da će uz uputstva dostavljati i materijal na osnovu kojeg će građani prepoznati njihove “radne rezultate”.

Lekić smatra da će to roditi sinergetski osjećaj i volju da ova akcija rezultira velikom inkluzivnošću koja će proizvesti vidljive promjene nabolje.

Pratiće nelegalno odlaganje otpada

Praćenje nelegalnog otpada i sankcionisanje takvog ponašanja će pratiti Komunalna policija i Sekretarijat za inspekcijske poslove u čijoj je nadležnosti praćenje takvih postupaka.

”Kao resorno zadužene organizacione jedinice lokalne uprave, upravo ove dvije službe će pratiti i sprečavati formiranje novih divljih deponija. Taj posao nije mali i biće, vjerujem, u početku posebno, potrebno mnogo aktivnosti naših lokalnih službi, ali mislim da ćemo moći da građanima isporučimo rezultate našeg rada nakon izvjesnog vremena”, poručuje direktor Komunalnog.

U krajnjem, kako ističe Lekić, cilj je da se poštuje zakon “i ništa drugo”.

Bonus video: