Danilović: Zakon o visokom obrazovanju sistemski je i na taj način se mora i mijenjati

On je ukazao da je u skupštinskoj proceduri Predlog izmjena i dopuna zakona o visokom obrazovanju čiji je predlagač poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak

5075 pregleda 4 komentar(a)
Danilović, Foto: Željka Vučinić
Danilović, Foto: Željka Vučinić

Zakon o visokom obrazovanju sistemski je i na taj način se mora i mijenjati, poručio je direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goran Danilović.

On je ukazao da je u skupštinskoj proceduri Predlog izmjena i dopuna zakona o visokom obrazovanju čiji je predlagač poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak.

Predlog se tiče izmjena pravila i procedure po kojoj će se birati rektor Univerziteta Crne Gore (UCG).

“Ne sporeći pravo bilo kojeg poslanika da u skladu sa Ustavom i Poslovnikom Skupštine predloži takav akt, smatram obavezom da javno uputim molbu da taj posao, ipak, uradimo drugačije – sistemski”, rekao je Danilović.

On je naveo da je pitanje izbora rektora zakonski i praktično vrlo važna i osjetljiva stvar, ali da to ni izbliza nije najpreči posao kojemu bi morao pristupiti parlament kada je u pitanju visoko obrazovanje.

Kako je podsjetio, početkom prošle godine formirana je Radna grupa za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju.

“Taj posao je započeo resor ministarke (Vesne) Bratić, razumijevajući sveobuhvatnost nužnih izmjena, ali zbog "pada vlade", godinu kasnije, posao nije završen”, naveo je Danilović.

On je rekao da predstavnik AKOKVO-a u početku nije bio član Radne grupe, ali da se od njih tražilo da dostave inpute, dodajući da je krajem jula prošle godine Agencija dobila zahtjev da imenuje predstavnika u Radnu grupu.

Kako je saopštio, od septembra do novembra održana su tri sastanka tog tijela tokom kojih je Agencija uradila tri komparativne analize, dok je već u novembru i početkom decembra održana javna rasprava.

“Nažalost, konačan Nacrt sa predlozima iz javne rasprave nikad nijesmo dobili, vjerovatno i iz pomenutih političkih razloga i posvećenosti Skupštine, u tom trenutku, sasvim drugim obavezama”, kazao je Danilović.

On je naveo da su, na njihovo interesovanje, obavještavani da se zakon prevodi, da je poslat Evropskoj komisiji, ali da nikad nijesu dobili zvaničnu potvrdu.

“Na poslu stvaranja novog Zakona koji je negdje zaustavljen i ostao u formi nacrta, sa plodnom javnom raspravom, radilo je petnaestak članova Radne grupe i bila bi velika šteta umjesto oživljavanja toga velikog posla sada kretati u parcijalna rješenja kojima se način izbora rektora UCG predstavlja najvažnijim ili ključnim”, rekao je Danilović.

Crnoj Gori je, prema njegovim riječima, neophodna nova, stalna, regionalna inicijativa u visokom obrazovanju, kako bi držala korak sa političkim inicijativama u okviru Berlinskog procesa ili "Otvorenog Balkana", koje direktno utiču i na kvalitet i kvantitet obrazovnih procesa i sistema.

“Dakle, vratimo se, zajedničkim naporom, potrazi za negdje izgubljenim nacrtom našeg Zakona, i dovršimo posao koji je započet”, istakao je Danilović.

On je kazao da je državni univerzitet i dalje najdominantnija ustanova, sa ubjedljivo najvećim potencijalom u visoko-obrazovnom sistemu, ali je nužno da način izbora rektora, ili drugih upravljačkih organa, ne bude suština zakonodavnog angažovanja poslanika.

“Nego posljedica ili proizvod jednom i konačno uspostavljenih akademskih pravila koja će, možda, nadživjeti i zakonodavce i upravljačke organe”, dodao je Danilović.

Kako je rekao, nezavisnost obrazovnog procesa, naučno-istraživačkog rada, unutrašnjih izbora i pravila u svim ustanovama visokog obrazovanja, imperativ je iza kojega mora stati država i svi segmenti njene vlasti.

“Promijenimo, svakako, i način izbora na državnom univerzitetu, ali ne ad hok nego u podrazumijevajućem redosljedu poteza od kojih će studenti, i prije svih oni, imati najviše koristi - akademske, naravno”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: