Jednakost za saradnike u socijalnom uključivanju Roma

Preporuka Ministarstvu prosvjete, nakon što su konkursi bili na kraći period u odnosu na druge kategorije zaposlenih

2930 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: BORIS PEJOVIC
Ministarstvo prosvjete, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo prosvjete trebalo bi da preduzme sve neophodne mjere kako bi saradnici u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana zasnovali radni odnos na osnovu jednakosti sa drugim kategorijama zaposlenih u oblasti obrazovanja.

To je preporuka zamjenice zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nerme Dobardžić.

Na osnovu saznanja da su pojedine škole raspisale konkurse za saradnike u socijalnoj inkluziji na period kraći od 31. avgusta do kada rade sve druge kategorije zaposlenih u oblasti obrazovanja, institucija Zaštitnika je pokrenula postupak ispitivanja povrede ljudskih prava i sloboda po sopstvenoj incijativi.

Iz Ministarstva je poslije urgencije odgovoreno da je odluka da se sa saradnicima u socijalnoj inkluziji potpiše ugovor do 10. jula donesena na osnovu utvrđenog Školskog kalendara, “budući da profesionalne obaveze saradnika u socijalnoj inkluziji vezane za sistem obrazovanja prestaju sa završetkom nastave u školskoj 2021/22. godini”.

Budući da u ljetnjem periodu nema nastave, smatraju da je odluka o trajanju ugovora cjelishodna, te da se ostale obaveze koje, eventualno, u to vrijeme imaju saradnici u socijalnoj inkluziji ne odnose striktno na oblast prosvjete.

Dobardžić se u mišljenju poziva na odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Aksu protiv Turske. U njoj se navodi, između ostalog, da “diskriminacija u smislu člana 14 Konvencije znači različito postupanje s osobama u relativno sličnom položaju bez objektivnog i razumnog opravdanja”.

Primjenjujući antidiskriminacione i druge pravne standarde, a posebno navedenu praksu Evropskog suda za ljudska prava Dobardžić konstatuje da bi postojeće različito postupanje prema saradnicima u socijalnoj inkluziji u odnosu na druge kategorije zaposlenih u oblasti obrazovanja moglo biti nediskriminatorno samo ako ima objektivno i razumno opravdanje, odnosno ako ima “legitiman cilj” i ako postoji razuman odnos proporcionalnosti između upotrijebljenih sredstava i cilja koji se njima želi postići”.

Zamjenica zaštitnika je mišljenja da Ministarstvo prosvjete nije pružilo objektivno i razumno opravdanje za različito postupanje prema saradnicima u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana. U tom smislu, Dobardžić ponavlja već ranije izrečeni stav da okolnost u ljetnjem periodu nema nastave nema karakter objektivnog i razumnog opravdanja. “... jer ta okolnost kao što nije smetnja za angažovanje drugih kategorija zaposlenih ne može biti stvarna smetnja ni za angažovanje ove kategorije zaposlenih. Jasno je da je obrazovanje mnogo širi koncept od nastave”, navodi se u mišljenju koje potpisuje Dobardžić.

Nadalje, tvrdnju Ministarstva da se obaveze koje, eventualno, u to vrijeme imaju saradnici u socijalnoj inkluziji ne odnose striktno na oblast prosvjete, zamjenica zaštitnika smatra nejasnom i da nema potencijal objektivnog i razumnog opravdanja.

Zamjenica zaštitnika je mišljenja da je neophodno saradnicima u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana omogućiti zasnivanje radnog odnosa na bazi jednakosti sa drugim kategorijama zaposlenih u oblasti obrazovanja.

Ministarstvo, na čijem je čelu Miomir Vojinović, dužno je da u roku od 30 dana od prijema ovog mišljenja zaštitniku dostavi izvještaj o radnjama i mjerama koje su preduzete radi izvršenja preporuke.

Bonus video: